Šílené pozadí fotky dětí na prodej: Sourozence čekala otrocká dřina, hlad a znásilnění

Šílené pozadí fotky dětí na prodej: Sourozence čekala otrocká dřina, hlad a znásilnění
Zdroj: Wikimedia Commons/Bettmann/CORBIS, Public domain

Je to strašná představa. Opravdu může extrémní chudoba dohnat rodiče k tomu, aby prodali své děti? Co se ukrývá za bizarní fotografií z roku 1948?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 21. 03. 2021 17:00

Oficiální verze zní takto: Ray a Lucille Chalifouxovi, manželé z Chicaga, se rozhodli zbavit potomků kvůli hrozícímu vystěhování. Pokud by k tomu došlo, stali by se z nich bezdomovci. Prodej dětí se tak jevil jako jediné řešení. Jaký byl další osud Lany, Rae, Miltona, Sue Ellen a Davida, který je na fotce ještě v matčině břiše?

Děti na prodej

Přestože byla matka pěti dětí obviněná z podvodu, tedy, že fotografii pořídila jen kvůli „příběhu”, za který měla dostat zaplaceno, skutečnost byla taková, že děti byly skutečně prodány.

Rae a Milton se v srpnu 1950 ocitli u rodiny Zoetemanových. Jejich situace se ale o moc nezlepšila. Noví pěstouni je často věznili ve stodole. Každý den museli pracovat do úmoru na poli, a Milton si dokonce pamatoval, že ho otčím označoval za otroka. V té době však nevěděl, co to znamená, a tak tuto přezdívku přijal.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Vintage Ceremony (@vintageceremony)

Únos a znásilnění

Rae odešla z nového domova v 17 letech. Došlo tomu krátce poté, co se stala obětí únosu a znásilnění. Přechodně pak přebývala v zařízení pro těhotné dívky. Po porodu se vrátila zpátky a dítě šlo k adopci.

Milton také zůstal u Zoetemanových, ale s přibývajícím věkem si již nenechal líbit bití a týrání hladem. Jenže jeho výbušné a násilné reakce ho dovedly před soud, který pak chlapce umístil do psychiatrické léčebny.

Páté dítě

Nejlépe dopadl David, který v době pořízení fotografie ještě odpočíval v matčině lůně. Dostal se do rodiny McDanielových, již si byli přísní, ale zároveň milující. Později vzpomínal na to, jak si svobodně dělal na kole výlety za svými sourozenci.

Trojice dětí dlouho netušila, co se stalo s Lanou a Sue Ellen. Lana zemřela v roce 1998 na rakovinu. Sue Ellen byla stále naživu a vyrůstala jen kousek od domova, v chicagské čtvrti East Side. Na vlastní matku měla vyhraněný názor: „Doufám, že hnije v pekle.” Podobně to viděl i Milton: „Nikdy mne nemilovala. Ani se mi za svůj čin neomluvila. Musela mě hodně nenávidět, jinak by se k tomu asi těžko odhodlala.” Jako jediný vnímal svou matku pozitivně David: „Šlo o přežití. Každý děláme v životě chyby, a kdyby nás neprodala, zemřeli bychom hlady...”

Zdroje informací:

Rarehistoricalphotos.com: 4 children for sale

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články