Čichací letadla: Neuvěřitelný podvod století za 900 milionů franků

čichací letadla
Zdroj: se souhlasem Prima Zoom
Čichací letadla aneb podvod století, kterému naletěla celá Francie. Povedený kousek s letadly, jež by dokázala „vyčenichat“ ropu, měli na svědomí dva pánové – Alain de Villegas a Aldo Bonassoli. Na nových ložiscích ropy měla zbohatnout státní firma Elf, kterou nezávislé státy, poté co znárodnily své černé zlato, vyhnaly z vlastních území. Přestože letadla nalétala mnoho kilometrů, nenašla ani jeden barel ropy. Magnetometr v jejich případě nefungoval.Hluboké vrty (přes 4 000 metrů) nepřinesly žádný výsledek. Pánové však tvrdili, že to chce jenom více trpělivosti. + 2 fotky+ 3 fotky

Tento objev měl Francii ochránit před ropnou krizí. V roce 1976 se proto na obloze objevila letadla se zvláštním úkolem – „vyčenichat” nové zdroje ropy. Za projektem stáli dva výstřední vědci – hrabě Alain de Villegas a Aldo Bonassoli. Po třech letech se ale ukázalo, že šlo o důmyslný podvod. Letadla se vrátila do hangáru bez jediného barelu ropy...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 16. 03. 2021 11:45

Lži jsou jen slova. Aby se uchytily, vyžadují konkrétní činy a také technickou podporu. K vytvoření neuvěřitelných iluzí jsou častokrát zapotřebí i celé týmy profesionálů. Jaké podvody ovlivnily moderní svět? To poodhalí nový dokument Největší lži historie na Prima Zoom. Na díl s názvem Čichací letadla se můžete podívat dnes ve 20:00.

Touha po bohatství

V sedmdesátých letech začaly země produkující ropu omezovat vývoz svého černého zlata. Cena surové ropy proto raketově vyletěla, což vedlo ke krizi. Toho využili dva muži – Belgičan Alain de Villegas a Ital Aldo Bonassoli. Ti nabídli francouzské vládě svá zázračná „čichací letadla“. Politici na to dychtivě kývli, neboť pomyšlení, že by země získala zdroje ropy a nemusela řešit rostoucí cenu barelu, byla více než lákavá. Navíc by to ze státem vlastněné firmy Elf udělalo jednu z nejmocnějších společností světa.

Všechny ropné společnosti tehdy hledaly svatý grál a byly ochotné uvěřit prakticky čemukoli. A to Elf věděl moc dobře. Nechtěl si tuto příležitost nechat ujít. Státní firma přijala veškeré smluvní podmínky, které jí oba vykutálení pánové nadiktovali. Nikdo nic nezpochybnil, ve hře byla totiž možnost získat na tuto převratnou technologii výhradní práva.

Záchrana Francie?

Proč si nikdo oba pány a jejich zázračná letadla neprověřil? Mohl za to zřejmě politik Antoine Pinay, který byl tehdy ve Francii velmi vážený. Chtěl svou zemi zachránit před úpadkem, a tak se jej nikdo neodvážil zpochybnit. Proběhly sice kontrolní testy letadel, Villegas a Bonassoli ale měli svého vlastního špióna, díky kterému se mohli na vše dopředu připravit.

Dohoda za 400 milionů franků byla podepsána a mohlo začít hledání nových zdrojů ropy. Nikdo z Elfu nevěděl, jak tato metoda vůbec funguje, podle autorů projektu to mělo být tajné.

Spirála odhalení

Letadla se vydala do Jižní Afriky, kde získala vládní povolení na průzkumné přelety nad Zululandem. A skutečně, přístroje označily jedno místo, kde by měla být ropa. Jenže 6 000 metrů hluboký vrt nenalezl ani kapku ropy. Bonassoli tvrdil, že kdyby se vrtalo hlouběji, jistě by se na ropu narazilo. Co teď? Oba vědci nabídli vládě ještě další utajované přístroje, což však znamenalo navýšení kontraktu o rovných 500 milionů franků.

Šílenství dokázal zastavit až Jules Horowitz, významný fyzik z Komise pro atomovou energii, který v červenci 1979 podvod odhalil. Kontrakt byl zrušen a vše se začalo zametat pod koberec, protože s touto trapnou epizodou nechtěl mít v hrdé zemi galského kohouta nikdo nic společného.

Zdroje informací:

Prima Zoom: Největší lži historie - Čichací letadla

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články