Nejčastější chyby nevlastních rodičů. Co nikdy nedělat, abyste u nevlastních dětí neupadli v nemilost?

Být rodičem nevlastních dětí rozhodně není jednoduché
Zdroj: zdroj: pixabay
Rozvod je pro děti těžká situaceStejně tak je pro ně těžké přijmout nového tatínka, či maminkuPřipravte se, že pár let to v nové rodině s dětmi nebude jednoduchéBuďte trpěliví+ 1 fotka+ 2 fotky

Být nevlastním rodičem je asi jeden z nejtěžších úkolů na světě. Tato situace rozhodně není jednoduchá ani pro děti a ani pro vás. Jak toto velice náročné období zvládnout?

Lenka Šebestová
Lenka Šebestová 29. 03. 2018 23:05

V České republice se rozpadá každé páté manželství. Rodiče dětí si najdou nové partnery a doufají, že se nyní jejich život obrátí k lepšímu. Sice to není úplným pravidlem, ale velká většina dětí si nerozumí se svým novým tatínkem nebo maminkou. Dá se vůbec s nevlastními dětmi vyjít?

Nesnažte se dítěti za každou cenu zavděčit

Příchod do nové rodiny, kde jsou nevlastní děti, je složitý pro obě strany. Často se tedy stává to, že se nevlastní rodičové chtějí svým novým ratolestem zalíbit tak moc, že jsou pro ně ochotni udělat cokoliv. Dovolí jim vše a vše jim také koupí. Na to ale pozor, děti toho začnou dřív nebo později hodně zneužívat. Nevlastní dítě si nikdy nekupujte. Není hloupé, začne vás využívat.

Nic nebude ze začátku perfektní

Jestli očekáváte, že vás nevlastní děti okamžitě přijmou, a po pár dnech budete šťastná, fungující a milující se rodinka, jste na dosti velkém omylu. Takhle to funguje jen v málo případech. Podle psychologů trvá minimálně sedm let, než si na sebe děti a jejich nevlastní rodičové vůbec zvyknou, a smíří se s tím. Jestliže to v nové rodině nějaký ten měsíc pořád nefunguje tak, jak by mělo, obrňte se. Ještě to pár let potrvá.

Co je moc, to je příliš. Nenechte si od dětí nic líbit

Ve většině rodin nastává případ, kdy berou příchod nevlastních rodičů do rodiny velice špatně. Rozhodnou se, že své nové mámě či tátovi pořádně zavaří. Spousta věcí se dá vyřešit napomenutím nebo domluvou, ale když to opravdu přeženou, upozorněte na to svého partnera, že takhle teda ne.

Nesnažte se nahradit jejich opravdového rodiče

Nikdy nepřebírejte roli rodiče naplno, když k vám děti nemají důvěru. Tím to totiž ještě zhoršíte. Vždy je lepší počkat, než se začnete ve výchově angažovat. Klidně i několik let.

Nikdy o jejich biologické mámě či tátovi nemluvte ošklivě

Ano, může se stát, že bývalé manžely a manželky svých nynějších partnerů nemusíte mít rádi. Ať už důvodně či bezdůvodně. Nikdy to ale neříkejte před vašimi nevlastními dětmi. Pro ně jsou to rodiče, které mají rády, a když se o nich vyjádříte hanlivě, srazíte jejich důvěru ve vás.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články