Skutečný hrdina filmu Terminál: Íránský uprchlík přišel o 18 let života a vyvinula se u něj psychická porucha

Muž, který kvůli krádeži dokladů musel strávit osmnáct let na francouzském letišti.
Zdroj: Wikimedia Commons/Saint Martin, CC BY-SA 3.0
Viktor Navarski se kvůli vojenskému převratu ve své rodné Krakózii stane vězněm na letišti v New Yorku. Nesmí totiž vstoupit na americkou půdu.Název fiktivní Krakózie, z níž hlavní hrdina pochází, je odvozen od polského Krakova, které má v oblibě režisér Steven Spielberg.Jediným digitálním efektem ve filmu byla letadla. Celý terminál byl postaven v hangáru, a to včetně eskalátorů a restaurací s rychlým občerstvením. + 2 fotky+ 3 fotky

Ve filmu Terminál s Tomem Hanksem v hlavní roli to vypadá jako sranda, ale představte si, že byste museli v letištním terminálu strávit dlouhých 18 let. Kvůli byrokracii by vám život doslova protékal mezi prsty. Íránský uprchlík Mehran Karimi Nasseri by o tom mohl vyprávět...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 03. 05. 2021 14:00

Viktor Navorski se po dlouhém letu konečně ocitá v New Yorku. Během této doby však v jeho rodné Krakózii došlo k vojenskému převratu. Nesmí proto vstoupit na půdu USA a nezbývá mu nic jiného, než se dočasně zabydlet na Kennedyho letišti. Jenomže na jak dlouho? Dny střídají týdny a Viktor je stále rukojmím v byrokratické mašinérii. Na film Terminál z roku 2004 se můžete podívat dnes ve 20:00 na Paramount Network.

Muž na letišti

Pokud jste mezi srpnem 1988 a červencem 2006 navštívili pařížské letiště Charlese de Gaulla, je docela možné, že jste prošli okolo iránského uprchlíka Mehrana Karimiho Nasseriho. Možná vypadal jen jako další cestující čekající na další let. Ve skutečnosti však nemohl odejít, a to dlouhých osmnáct let. Kvůli zákonům a absenci potřebných dokumentů mu úředníci nedovolili vstoupit na francouzskou půdu.

Nasseri se narodil v roce 1946 v Íránu. Jeho maminka byla skotská zdravotní sestra a on sám v polovině 70. let chvíli studoval ve Velké Británii. O dekádu později se tam rozhodl vrátit, a tady se jeho příběh začíná komplikovat. Podle Nasseriho původní verze ho prý v Íránu čekalo vězení za protivládní demonstrace. A tak mu nezbylo nic jiného než požádat o politický azyl, který mu však byl udělen až o čtyři roky později. Status uprchlíka mu poté dovolil žádat o evropské občanství. Díky britskému původu matky se dostal do Belgie, kde strávil čtyři roky. Stále však toužil po návratu do Anglie.

Zpoždění trvající 18 let

V roce 1988 Nasseri nasedl do letadla a po mezipřistání v Paříži pokračoval do Londýna. Ve Francii mu ale někdo měl ukrást osobní dokumenty. A Nasseri na to přišel až při pasové kontrole na letišti v anglickém Heathrow. Úředníci ho proto poslali šupem zpátky. Po návratu do Paříže byl ihned zadržen policií, která ho ale poté propustila. Na letiště sice vstoupil legálně, odejít však nemohl. To by bylo již nelegální.

Nasseri tak nemohl tam, ani zpátky. Jeho domovem a celým světem byl Terminál číslo 1. Se zavazadly po svém boku trávil roky čtením, studiem ekonomie, psaním deníku, pokuřováním cigaret Pall Mall a návštěvami McDonalda. Umýval se na pánských záchodcích a oblečení posílal pravidelně do čistírny. O jeho situaci se mezitím dozvěděla mezinárodní média. Neměl proto nouzi o návštěvy a podporu. Nebylo výjimkou, že mu v povzbudivých dopisech chodily i peněžní poukázky.

Boj za svobodu

Nasseriho případu se nakonec ujal francouzský právník Christian Bourguet. Ten žádal Belgii, kde Mehran strávil čtyři roky, aby mu vydala nové dokumenty. To ale bohužel nebylo možné. Za prvé by si musel Nasseri pro nové doklady dojít osobně a za druhé by je stejně nedostal, protože belgické právo neumožňuje uprchlíkům opakovaný návrat do země. Navíc se ukázalo, že jeho původní verze o potížích v Íránu nebyla pravda.

Po dlouhých jednáních ale nakonec belgická vláda přimhouřila oko. V roce 1999 byly doklady zaslány poštou, spolu s povolením k pobytu. „Nasseri nebyl šťastný,” uvedl jeho právník. „Myslel si, že jsou ty dokumenty falešné.” Bourguet z toho skoro dostal infarkt. Po deseti letech usilovné práce odmítal Mehran opustit terminál, i když byl konečně volný.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílel uživatel @fuialcine

Nasseri v Anglii

Zřejmě se v něm za tu dobu vyvinula určitá psychická porucha. Časem totiž začal měnit své identity. Nejprve tvrdil, že mu na začátku osmdesátých let poskytly britské úřady novou identitu a titul, měl se jmenovat sir Alfred Mehran. O něco později zase prohlásil, že ve skutečnosti není Íránec, ale Švéd, který se do Íránu dostal v ponorce. Odešel až v roce 2006, neboť musel být kvůli zdravotním potížím hospitalizován a ujal se ho Červený kříž.

Mehran Karimi Nasseri získal za práva na svůj příběh přes čtvrt milionu dolarů a kromě dokumentů a knížek o něm vznikl i hraný snímek Terminál, v němž si hlavní roli zahrál Tom Hanks. Samotný Nasseri se po chvilce slávy vytratil ze světel reflektorů a říká se, že díky dostatečným finančním prostředkům se po dvou dekádách konečně dostal do Velké Británie a usadil se tam. A měl také získat tamější občanství...

Zdroje informací:

Allthatsinteresting.com: This man got stuck at the airport for 18 years

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články