81. výročí pohřbu Jana Opletala: Odvážný student medicíny, který nacistům připravil perné chvilky

81. výročí pohřbu Jana Opletala: Odvážný student medicíny, který nacistům připravil perné chvilky
Zdroj: Česká televize

Dnes je 81. výročí pohřbu Jana Opletala, který vyvolal vlnu nevole proti nacistickým okupantům. Ti na to reagovali obsazením vysokoškolských kolejí. Opletal zemřel na následky střelného zranění, které utrpěl na demonstraci pořádané k výročí vzniku Československa.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 15. 11. 2020 08:00

Jan Opletal zemřel 11. listopadu 1939 v pouhých dvaceti čtyřech letech. Jeho pohřeb se konal o čtyři dny později. Byl to student medicíny, jehož smrt se stala symbolem studentského odporu vůči Protektorátu Čechy a Morava. Posmrtně byl Opletalovi udělen Československý válečný kříž a Řád Tomáše Garrigua Masaryka.

Pocházel z chudých poměrů

Jan byl osmý potomek Štěpána a Anny Opletalových. Rodiče byli velmi chudí. Jeho otci se nedařilo sehnat stálou práci, a tím pádem i trvalý příjem. Bral tak vše, co mu přišlo do cesty, polesného i kopáče písku. Jan byl ze všech sourozenců nejmladší, na což pak doplatil. S příchodem první světové války musel narukovat otec i nejstarší syn. Bratr Jaroslav, druhý nejstarší, se už domů nikdy nevrátil.

Poslední z bratrů, Vítek, se vyučil zedníkem a odešel z domu. Sestry sice pracovaly různě po vsi, ale hlavní výdělek nyní padal na Janovu hlavu. Přestože ve svém útlém věku nemohl této povinnosti plně dostát, neváhal těžit písek či pracovat v lese. V létě chodil bos, v zimě nosil boty po svých sestrách. Často se tak stával terčem posměchu bohatších dětí.

Dvojka z chování

Do obecné školy musel Jan chodit za každého počasí. Cesta tam a zpátky byla dlouhá rovných šest kilometrů. Po dokončení školy trvali jeho rodiče na tom, aby ihned nastoupil do řádného zaměstnání. Ředitel v něm však viděl veliký potenciál a přemluvil je, aby syna poslali na gymnázium. Moc si ale nepolepšil. V tomto případě musel ujít až deset kilometrů.

Díky těžké práci a perfektní tělesné kondici vynikal v mnoha sportovních disciplínách. Totéž se týkalo i studia. Tehdy se ukázala také jeho povaha. Nesnášel bezpráví. Respekt z něj však neměli jenom spolužáci, ale i učitelé. Když jednomu kantorovi vyčetl, že si zasedl na jednu dívku jenom proto, že je kvůli své chudobě pro něj méněcenná, vysloužil si za to dvojku z chování.

S odvahou proti okupantům

Demonstrace proti okupantům se Jan zúčastnil během studia na Lékařské fakultě Univerzity Karlovy. 28. října 1939 proběhly v Praze oslavy výročí vzniku samostatného Československého státu. Součástí toho byly i demonstrace a nepokoje, kterých se Opletal zúčastnil. Nemohl jinak. Opět se ozval jeho odpor k bezpráví. Výstřel, jenž Jana těžce zranil, zazněl během ústupu demonstrantů před německou policií.

V nemocnici zjistili, že má prostřelené tlusté a tenké střevo. Po operaci se o něj starala jeho matka, sestra Marie a přítelkyně Manon. Jan však odmítal jíst, měl strach, že ho budou chtít otrávit. 11. listopadu umírá na následky zranění. Jeho pohřbu se zúčastnily tisícovky studentů. Pietní akce přerostla v další protinacistickou demonstraci, což gestapu přichystalo nejednu pernou chvilku. Kromě uzavření vysokých škol bylo mnoho studentů popraveno či odvedeno do koncentračního tábora Sachsenhausen.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Jan Opletal

Česká televize: Jan Opletal

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články