17. listopad 1939: Den, kdy vyhaslo devět studentských životů

16. listopadu se konala mimořádná porada v Berlíně, té se zúčastnil dokonce i Adolf Hitler (na il.fotografii s prezidentem Háchou).
Zdroj: wikipedia
Pohřeb Jana Opletala.Němečtí vojáci v Praze roku 1939.V Ruzyni bylo zastřeleno devět hlavních představitelů studentských organizací: Jan Černý, Josef Adamec, Bedřich Koula, Josef Matoušek, Václav Šaffránek, Jan Weinert, František Skorkovský, Marek Frauwirth a Jaroslav Klíma.28. října, v den vzniku samostatného Československa, probíhaly demonstrativní oslavy na Václavském náměstí (foto z roku 1918).+ 2 fotky+ 3 fotky

Rok 1939 je rokem milníků, změn a převratů – ve světě i v Protektorátu Čechy a Morava, který toho roku vznikl 15. března. Občané bývalého Československa se museli popasovat s nacistickými represemi a jejich agresivitou.

Redaktor
Redaktor 15. 11. 2018 14:19

Od vzniku samotného protektorátu zde existoval jistý odpor: ačkoli se zapojovala jenom malá část národa, svůj nesouhlas v mírnější formě vůči Třetí říši vyjadřovala většina Čechů, a to například přehlušováním němčiny v biografu kýcháním a kašlem, rozhlasem, anekdotami („protentokrát“) a dalšími prostředky.

Otevřenější odpor nastal například v den výročí Mnichovské dohody, 30. září, kdy lidé v Praze chodili do práce pěšky a nevyužívali tramvaje, ty jezdily bez cestujících. 28. října, v den vzniku samostatného Československa, probíhaly dokonce demonstrativní oslavy na Václavském náměstí a dalších jiných místech v Praze, proti čemuž nacisté zasáhli. Většina demonstrujících byli studenti. Během střetu padl dělník Václav Sedláček a byl zraněn student Jan Opletal, který studoval Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy. Zemřel na následky zranění 11. listopadu, jeho pohřeb se konal o 4 dny později a byl následován další demonstrací, která přerostla v otevřený protest a došlo k dalšímu střetu.

16. listopadu se konala mimořádná porada v Berlíně, té se zúčastnil dokonce i Adolf Hitler. Nacisté se rozhodli jednat a v noci z 16. na 17. listopadu pozatýkali studenty na kolejích v Praze, Příbrami a Brně. Byli přesunuti do ruzyňských kasáren, kde bylo zastřeleno devět hlavních představitelů studentských organizací, a to: Jan Černý, Josef Adamec, Bedřich Koula, Josef Matoušek, Václav Šaffránek, Jan Weinert, František Skorkovský, Marek Frauwirth a Jaroslav Klíma. Více než 1200 dalších studentů bylo posláno do koncentračního tábora Sachsenhausen.

17. listopadu 1939, na základě vyhlášky říšského protektora Konstantina von Neuratha, byly uzavřeny české vysoké školy. O dva roky později byl tento den v Londýně vyhlášen Mezinárodním dnem studentstva. V České a Slovenské republice tento den slavíme jako Den boje za svobodu a demokracii (17. 11. 1989 započala sametová revoluce).

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články