Před 31 lety zemřel nacistický politik Rudolf Hess, který se měl stát nástupcem Hitlera. Jeho smrt je dodnes opředena tajemstvím

Nacismus byl jeho životní vášní.
Zdroj: Wikipedia
Norimberský proces pro něj dopadl verdiktem doživotí.Hess patřil mezi významné nacistické pohlaváryRudolf Hess se měl stát jako druhý v řadě nástupcem Adolfa Hitlera.Nacismus byl jeho životní vášní.+ 1 fotka+ 2 fotky

Byl Hess zavražděn, nebo spíše spáchal sebevraždu? Zemřel opravdu ten pravý, nebo se jednalo o jeho dvojníka? Smrt tohoto nacisty a blízkého vůdcova přítele dodnes vyvolává pochyby.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 15. 08. 2018 10:54

První léta svého života strávil Rudolf s rodiči v Egyptě nedaleko Alexandrie, kde navštěvoval německou protestantskou školu. V roce 1908 po narození sestry Margarety se jeho rodina vrátila do Německa, Rudolf poté studoval na internátní škole v Bad Godesbergu. Otec si přál, aby se Rudolf zapojil do rodinného podniku, který ho následně převzal.

Do armády vstoupil jako dobrovolník k sedmému bavorskému dělostřeleckému pluku pár týdnů po začátku první světové války. Sloužil na západní frontě a účastnil se také první bitvy u města Ypres. V listopadu 1914 byl přidělen k prvnímu pěšímu pluku v Arrasu, kde byl roku 1915 povýšen do hodnosti gefreitera a vysloužil si zde také železný kříž druhé třídy.

Po válce začal studovat Mnichovskou univerzitu, stal se členem společnosti Thule, podílel se na činnosti Freikorpsů a v květnu 1920 se stal členem NSDAP.

Po převzetí moci nacisty v lednu 1933 se Hess stal říšským ministrem a Hitler jej jmenoval svým politickým zástupcem. Po vypuknutí 2. světové války však začal jeho vliv upadat, přestože jej Hitler jmenoval svým druhým nástupcem v čele státu hned po šéfovi letectva Hermannu Göringovi.

Hess se stavěl proti válce Německa s Brity. Dne 10. května 1941 proto odletěl vyjednávat o příměří přímo do Velké Británie. Po svém přistání byl zadržen a vězněn v londýnském Toweru a k žádným jednáním nedošlo.

Po válce Hess stejně jako řada dalších nacistických zločinců stanul před norimberským tribunálem. Před šibenicí ho zřejmě zachránila skutečnost, že největší zločiny jako holocaust či válečné zločiny proti lidskosti Němci začali páchat v době jeho věznění v Anglii. Dostal tedy doživotí.

Dne 17. srpna 1987 bylo oznámeno, že Rudolf Hess je mrtev.  Podle oficiální verze spáchal někdejší Hitlerův zástupce sebevraždu. Údajně se oběsil na šňůře od prodlužovačky. Okolnosti smrti vězně jsou však dodnes předmětem dohadů a spekulací.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články