Smrt krásných srnců: Díky kousku masa zachránil při transportu Leo Popper svým synům život

Povídku Králíci s moudrýma očima adaptoval do podoby televizního filmu režisér Miroslav Balajka v roce 1982. Kapry pro wehrmacht v roce 1975 jako svůj studentský film na FAMU realizoval Karel Smyczek. Ve stejném roce zfilmoval jeho kolega z FAMU – Vladimír Merta – povídku Smrt krásných srnců.
Zdroj: Česká televize
Autobiografická kniha Oty Pavla Smrt krásných srnců (1971) nabízí v sedmi povídkách vzpomínky na šťastné dětství před druhou světovou válkou i na okupaci, která dramaticky zasáhla do osudů spisovatelovy smíšené, židovské rodiny. Film ukazuje společenskou atmosféru v Československu ve 30. letech 20. století. Povídku Králíci s moudrýma očima adaptoval do podoby televizního filmu režisér Miroslav Balajka v roce 1982. Kapry pro wehrmacht v roce 1975 jako svůj studentský film na FAMU realizoval Karel Smyczek. Ve stejném roce zfilmoval jeho kolega z FAMU – Vladimír Merta – povídku Smrt krásných srnců. Příběh o odvážném židovském otci, který poruší všechny nacistické zákazy a sežene srnce, aby nakrmil dva své syny odcházející do koncentráku, inspiroval i celovečerní film Karla Kachyni z roku 1986. + 6 fotek+ 7 fotek

Spisovatel Ota Pavel nenapodobitelným způsobem popsal život své smíšené židovskočeské rodiny v předválečných a válečných letech. Karel Kachyňa se těchto překrásných povídek chopil a ve vlastním scénáři ke svému snímku je pospojoval v souvislé dějové pásmo. Výsledkem je působivý film, který dnes večer můžete vidět na televizních obrazovkách.

Petra Járková
Petra Járková 06. 07. 2019 18:00

Není asi moc z vás, kdo byl film Oty Pavla Smrt krásných srnců neviděl alespoň jednou v životě. Ne každý zná ale zajímavosti, které ať už natáčení, nebo samotný obsah filmu ovlivnily.

Transporty

Bratři Oty Pavla (Poppera) byli povoláni do transportu v roce 1943. Maminka zůstala sama společně s malým Otou. Starší bratři nejdříve skončili v Terezíně, následně byli rozděleni – bratr Hugo byl povolán na nucené práce v Německu, zatímco Jiří byl transportován do Osvětimi. Jejich otec Leo Popper byl transportován o rok později.  Všichni tři přežili a po válce se přestěhovali zpět do Prahy.

Kousek masa

Tatínek Oty Pavla byl židovský obchodník, který miloval rybaření a stejně jako ve filmu a v knize se jmenoval Leo Popper. Tím, že dal svým synům na cestu do koncentračního tábora maso, jim zachránil život.

Kandidát na Oscara

Film byl vybrán jako zástupce československého filmu, který se ucházel o Oscara v sekci cizojazyčný film za rok 1987. Rok předtím získal film Cenu československé filmové kritiky a první místo na MFF v Montpellier.

Barevné rozlišení

Každá půlka filmu je jinak barevná, první je ve zlatém tónu a má vyznívat šťastně a ta druhá, ta je zbarvená do modra.

Změna v obsazení

Původně měl roli malíře Nejezchleba dostat Josef Kemr. Při pohřbu Jaroslava Seiferta však veřejně vyřkl větu: „Je-li s námi bůh, kdo proti nám?" Komunistický režim mu za to roli vzal.

O ČEM JE FILM SMRT KRÁSNÝCH SRNCŮ, SE PODÍVEJTE DO NAŠÍ GALERIE:

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články