Průlomový převrat. Dítě, které se v Austrálii narodilo matce nakažené koronavirem, nemuselo do izolace

Průlomový převrat. Dítě, které se v Austrálii narodilo matce nakažené koronavirem, nemuselo do izolace
Zdroj: Unsplash.com

Koronavirová pandemie od sebe oddělila spoustu rodin a kamarádů. V Austrálii však nyní došlo k dosud nevídanému převratu. Těhotná žena porodila zdravé dítě, i když byla nakažená koronavirem. Personál nemocnice však celou rodinu nechal pohromadě a umístil je na společný izolovaný pokoj.

Kateřina Sobolová
Kateřina Sobolová 29. 04. 2020 12:03

Pozitivně testovaná žena na koronavirus porodila minulý měsíc ve fakultní nemocnici Gold Coast dítě. Nemoc Covid-19 měl i otec dítěte, přesto se porodníci shodli na tom, že rodinu mohou držet u sebe.

Nosili roušky a myli si ruce

„Udělat císařský řez a odebrat něčí dítě na dva týdny, to je docela radikální krok,“ uvedl ředitel porodnice Benjamin Bopp pro theage.com. Dosud to totiž fungovalo tak, že ženám, které byly nakaženy koronavirem, byl naplánovaný císařský řez a poté byly na 14 dní odstaveny od svých dětí, které tak nemohly ani kojit. Teď ale přišel zlom.

Doktor Bopp také řekl, že na naplánování celého porodu měl jeho tým opravdu málo času. Ve Velké Británii totiž vyšla nová směrnice, ve které se navrhovalo, aby porod a poporodní péče u nakažených matek probíhal klasicky a jen za doprovodu ochranných pomůcek. A v Austrálii se rozhodli, že se touto cestou vydají.

Matka dítě porodila vaginálně ve čtyřicátém týdnu těhotenství a dítě taky mohla kojit, protože s partnerem oba nosili roušky a pravidelně si umývali ruce. Domů byli propuštěni po čtyřech dnech – jejich dítě bylo zcela zdravé a bez jakýchkoliv příznaků.

Virus se nepřenáší do mateřského mléka

Příprava na porod zahrnovala i simulační školení. Pracovníci nemocnice si museli umět nasadit a sundat kompletní ochranné vybavení pokaždé, když přišli a opustili místnost. Celý proces trval osm až čtrnáct minut.

„Pokud je známo, jedná se o první popsaný případ rodičů, u nichž je Covid-19 neoddělil od jejich dítěte,“ uvedli lékaři ve zprávě pro australský a novozélandský deník porodnictví a gynekologie.

Jedná se o průlomový úspěch. Ten navíc může podpořit všechny ženy, které jsou ve vysokém stádiu těhotenství a onemocněly koronavirem. Vypadá to totiž, že virus se nepřenáší do mateřského mléka.

Podpora od WHO

Podpora novopečených nakažených matek přichází i ze strany Světové zdravotnické organizace a Královské australské a novozélandské vysoké školy porodníků a gynekologů. Ti tvrdí, že by se matky automaticky neměly odlučovat od novorozenců a mělo by docházet pouze k dodržování přísných hygienických opatření.

„Víme, že brzké spojení dítěte s pokožkou matky je dobré i pro budoucnost dítěte,“ řekla doktorka Khot, která je klinickou ředitelkou pro porodnictví ve zdravotnickém servisu Djerriwarrh ve Victorii „To je něco, o co jsme se dlouho snažili, a nemůžeme dovolit, aby to Covid-19 vzal zpět,“ dodala závěrem žena, která se snaží o to, aby matky a jejich novorozené děti mohly být po celou dobu spolu. To je totiž to, o co jde nejvíc.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články