Arthur Shawcross: Schizofrenního pedofila s podprůměrným IQ dostal do vězení odporný zvyk

Arthur Shawcross: Schizofrenního pedofila s podprůměrným IQ dostal do vězení odporný zvyk
Zdroj: Unsplash.com/Wikimedia Commons, Fair use/koláž Lifee.cz

Kdyby Arthur Shawcross neměl nízké IQ, možná by ještě běhal na svobodě. Policii se naservíroval prakticky sám, a to jen kvůli zvyku, ze kterého se zvedá žaludek.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 07. 01. 2021 14:00

Arthur John Shawcross byl americký sériový vrah a kanibal, kterému se přezdívalo Říční vrah z Genesee. Policii dlouho mátl tím, že nebyl „čitelný“, protože pedofilní vrah obvykle nevymění mladé oběti za starší ženy. Když ho v roce 1990 konečně zadrželi, za své ohavné skutky vyfasoval 250 let.

Dva kruhy pekla

Arthur se narodil 6. června 1945. Kvůli ne příliš bystrému intelektu, měl podprůměrné IQ ve výši 86 bodů, mu spolužáci říkali „podivín“. Peklo ale měl jak ve škole, tak i doma. Ve třídě ho šikanovali, večer se zase musel podřídit vojenské disciplíně otce, který byl u námořnictva. To u chlapce vyvolalo noční pomočování, což rodičům nebylo příliš po chuti.

Školu opustil v patnácti. O čtyři roky později překvapivě narukoval do armády a sloužil i ve Vietnamu. Tam měl údajně zavraždit a sníst dvě dívky. Zda je to pravda, se už nikdy nedozvíme. Pro toto tvrzení se doposud nenašly žádné důkazy. Když se Arthur vrátil domů, podpálil několik budov a přepadl benzínovou pumpu. Zřejmě si myslel, že je stále ve válce. Soud mu však ukázal pravou realitu a napařil mu dvaadvacet měsíců vězení.

Arthur na lovu

Pobyt ve vězení působil na Shawcrosse zcela opačně. Místo aby přemítal nad tím, co udělal špatně a jak by se měl začít chovat, vyléval si po propuštění zlost na ženách. Oženil se celkem čtyřikrát, manželky ho však kvůli jeho nevypočitatelnosti a násilnickému chování velmi rychle opustily.

V roce 1972 napadl desetiletého Jacka Blakea, kterého zatáhl do nedalekého lesa, kde ho zmlátil do bezvědomí, znásilnil a nakonec pozřel několik částí jeho těla. O čtyři měsíce později se zaměřil na teprve osmiletou Karen Hillovou. Vyhlédl si ji, když si hrála na zahradě. I ji bez jakýchkoli skrupulí znásilnil a tělo odhodil jako kus odpadku do kanalizační roury. Tentokrát na něho ale dopadla ruka zákona. Poté, co mu psychiatr diagnostikoval schizofrenii a pedofilii, se před ním okolní svět uzavřel na dlouhých pětadvacet let.

Nepoučitelný vrah

Po patnácti letech se Shawcross dostává ven na podmínku. Seká už konečně latinu? Ani náhodou! Rozjíždí další kolo vražd. Tentokrát se zaměřuje na ženy, hlavně prostitutky. Usmrtí jich celkem jedenáct. Škrtí je, bije a zohavuje. Jelikož se těla jeho obětí obvykle najdou kolem řeky Genesee, dostane přezdívku Říční vrah z Genesee.

Tentokrát Arthura policisté dopadnou kvůli jeho zlozvyku – masturbaci nad mrtvými těly. Když z vrtulníku pročesávají terén, spatří muže, který se ukájí na mostě, pod nímž se našla jedna z obětí. Arthur se dává na útěk, ale marně. Svou obhajobu se snaží postavit na rozdvojené osobnosti, posttraumatické stresové poruše a tvrzení, že byl v dětství zneužíván tetou. Soudce to ale neobměkčí. Minule dostal pětadvacet let, při dalším rozsudku si za číslo připíše ještě nulu – 250 let. Ač se ještě na svobodě snažil jíst maso prostitutek nakažených virem HIV, neboť byl přesvědčený, že je sám nakažený, neurychlil tím svou smrt. Zemřel na infarkt až v roce 2008. Samozřejmě za mřížemi.

Zdroj informací:

Wikipedia.org: Arthur Shawcross

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články