PORADNA: Známá tvrdí, že Bill Gates přidává do vakcíny proti covidu jiné choroby. Proč tomu lidé věří, vysvětluje psycholožka Samsonová

PORADNA: Známá tvrdí, že Bill Gates přidává do vakcíny proti covidu jiné choroby. Proč tomu lidé věří, vysvětluje psycholožka Samsonová
Zdroj: se souhlasem Sylvie Mobagi

Rok a půl trvající pandemie koronaviru se stala doslova živnou půdou pro konspirační teorie všeho druhu. Možná i vy máte v okolí člověka, který je bytostně přesvědčený o tom, že za vším stojí zakladatel Microsoftu Bill Gates, který chce prostřednictvím vakcíny proti covidu ovládnout svět, a tak do ní přidává ingredience poškozující zdraví očkovaných. Kde se tyto teorie vzaly a proč jim někteří lidé věří, vysvětlila zkušená psychoterapeutka Sylvie Samsonová.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 09. 09. 2021 12:00

V dnešní době, kdy se na člověka hrnou informace doslova ze všech stran, je někdy těžké odlišit realitu od fikce a lež od pravdy. Vzniká tak prostor pro nejrůznější, kolikrát až za vlasy přitažené teorie, které si ovšem mezi lidmi najdou své zastánce.

Během pandemie koronaviru se těchto teorií vyrojil obzvlášť velké množství. Není tak výjimkou, když někdo z vašeho okolí přijde s tvrzením, že očkování proti této nemoci obsahuje kromě běžných složek i zárodky jiných chorob, případně látku způsobující neplodnost. Proč mají někteří lidé tendenci věřit spíše konspiračním teoriím, než logickým vysvětlením?

Co o tom soudí psychoterapeutka Sylvie Samsonová?

Toto je dvousečná otázka, která by se dala velmi snadno obrátit. Co vede lidi k tomu, že věří ať už „konspiračním teoriím“, nebo „logickým vysvětlením“? Proč lidé přestali používat mozek a zcela se oddávají tomu, co si přečtou a to berou jako dogma? Co je vlastně pravda? Už Aristotelés říkal, že pravda je relativní.

Proč lidé raději nepátrají sami? Například si mohou vygooglit, co obsahuje vakcína Moderna - SM-102 i co jednotlivé její složky jsou, kde se vyrábějí a na co se používají. Proč raději lidé ztrácejí čas tím, že se dohadují, kdo z nich má pravdu? Nebylo by efektnější se podívat na různé servery, a to nejen české, a udělat si názor?

Pravdu se nikdo nedozví z popularizovaných článků, ale tím, že bude sám aktivně hledat informace. A dostupné určitě jsou.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články