PORADNA: Jak s partnerem nejlépe zvládnout odchod dětí z domu? Pět klíčových kroků prozradila psycholožka Samsonová

PORADNA: Jak s partnerem nejlépe zvládnout odchod dětí z domu? Pět klíčových kroků prozradila psycholožka Samsonová
Zdroj: Freepik

Vaše děti už jsou ve věku, kdy každým okamžikem mohou vylétnout z rodného hnízda, a vy máte obavy, jak po jejich odchodu budete fungovat s partnerem. Podle zkušené psychoterapeutky Sylvie Samsonové se přes tento zlomový moment v životě přenesete snáze, pokud budete už nyní dodržovat následujících pět zásadních pravidel.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 26. 08. 2021 12:00

Odchod dětí z domu zatočí se životem každého rodiče. Najednou se nemáte o koho starat, v domě je podezřelý klid a jediný, s kým můžete sdílet každodenní radosti i starosti, je váš partner. Za ta léta soužití jako rodina jste se ale nejspíše odcizili natolik, že už ani neumíte trávit čas jen spolu.

Máte obavy, jak to zvládnete, až doma zůstanete sami dva? Pojďte se s námi podívat, co vše můžete už teď udělat pro zachování spokojeného vztahu.

Co radí psychoterapeutka Sylvie Samsonová?

Základem je prevence. Je to stejné, jako když nechcete mít zubní kaz. Co v takovém případě děláte? Preventivně si čistíte zuby. Pokud chcete být zdraví, tak cvičíte a zdravě se stravujete. Pokud chcete mít dobře placenou práci, tak se učíte nové věci, jste aktivní, přemýšlíte, jak vylepšit to či ono.

Se vztahem je to bohužel u většiny párů jiné. Lidé se zamilují, založí rodinu a dostanou se do nekonečného kolotoče starostí a povinností a tak nějak zapomínají na to, že by si měli najít – i když to není snadné - i čas sami na sebe. Čas na to, aby pečovali o svůj vztah.

Ideální prevence v pěti krocích:

  • Usínejte spolu – zní to velmi snadno a mnoho klientů se pousmívá nad tím, že právě toto by mohlo pomoci. Právě usínání spolu je však zásadní pro zachování společného naladění. Sami zapřemýšlejte nad tím, zda usnete, pokud jste naštvaní. Že ne? A v tom to právě je, ne každý den je růžový a někdy přijde ve vztahu bouřka a právě proto je důležité usínat po boku toho druhého. Naše podvědomí tak partnera přijme do kruhu „bezpečí“ a tím na něj nepřestanete být naladěni.
  • Rozbijte stereotypněkteré stereotypy jsou fajn, třeba že muž vozí děti ráno do školky a školy, aby žena stihla jiné věci, které potřebuje. Ale všichni víme, že všeho moc škodí. Minimum pro zdravý vztah je, abyste SPOLU alespoň jednou za 3 měsíce strávili den a noc sami - bez dětí, bez práce, prostě jen spolu. Je jedno, zda jdete na výšlap, do kina nebo budete společně malovat obývák. Zásadní je, že budete spolu, budete mít čas klábosit, pomilovat se… Prostě budete spolu.
  • Překvapení – alespoň jednou do roka podnikněte něco, co jste nikdy dříve nepodnikli. Pro inspiraci vám dám pár příkladů z naší poradny. Jděte na nuda pláž, dejte si výzvu, kolikrát se zvládnete za 24 hodin pomilovat, odjeďte spolu na romantický víkend na last minute…
  • Hádka – vše má svá pravidla. I hádky. Pokud jeden křičí, ten druhý mlčí, nechá toho prvního vykřičet, a svůj názor mu řekne až za 24 hodin. Pokud budete křičet oba, co vznikne? Hluk. A v hluku nikdo nic neslyší. Proto pokud vznikne hádka, dejte si pravidlo 24 hodin a dříve spolu danou věc neotevírejte. Tento čas využijte pro utříbení myšlenky, najděte to podstatné, co partnerovi chcete sdělit, připravte si argumenty, proč to chcete a proč je pro vás důležité, aby daná věc byla právě tak. Druhý den už pak oba zvládnete rozhovor v klidu.
  • Pochvalte se – každý den najděte na partnerovi maličkost, za kterou ho můžete pochválit. Jasně, některé dny vás partner štve a je to těžké, ale i v takovou chvíli najděte něco, co pochválit můžete. Nejenže tak partnerovi uděláte radost, ale svému podvědomí vyšlete signál, že váš partner zas tak špatný vlastně není.

Kdo je Sylvie Samsonová: Déle než dvanáct let se věnuje práci s dětmi, zejména těmi, které mají některou ze specifických poruch učení. Posledních osm let je navíc ředitelkou partnerské a rodinné poradny SPOLU v Brně, kde díky unikátnímu systému mediačních technik spolu s neurolingvistickým programováním dosahuje skvělých výsledků v rodinné i párové terapii. Je také autorkou knihy SPOLU partnerský manuál a NAJDU TĚ seznamovací manuál. Více na webu www.sylviesamsonova.cz a eshop.sylviesamsonova.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články