PORADNA: Trpím trémou z veřejných vystoupení. Vyzkoušejte tyto chytré triky, radí zkušená psycholožka

PORADNA: Trpím trémou z veřejných vystoupení. Vyzkoušejte tyto chytré triky, radí zkušená psycholožka
Zdroj: Freepik

Také patříte k těm, kteří mají strach z prezentace před větším publikem? Třesou se vám ruce, potíte se a hlas se vám zadrhává v krku? Podle psychoterapeutky Sylvie Samsonové stačí dodržet pár zásad a tyto pocity se stanou minulostí.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 05. 08. 2021 12:00

Strach z vystoupení před publikem není nic neobvyklého. Dokonce jím občas trpí i ostřílení herci či moderátoři. Co vše můžeme udělat pro to, abychom zvládli pohovor v práci či prezentaci? Existují nějaké fígly, jak se na moment M připravit?

Co radí psychoterapeutka Sylvie Samsonová?

Existuje jich hned několik. Každý introvert právě proto, že má trému, se vždy dostatečně věnuje přípravě, dělá si poznámky, atd. Doporučuji zamyslet se nad tím, na co by se mohli posluchači zeptat a dopředu si připravit odpovědi. Určitě je fajn, když víte, kdo je publikum. Ne vždy je to možné zjistit, ale dost často ano (například v pracovním prostředí). Díky tomu si umíme některé situace představit barvitěji, reálněji a tím se ujistit v tom, že naše prezentace bude skvělá.

Už moje babička říkala Těžko na cvičišti, lehko na bojišti. Proto doporučuji si sednout nebo stoupnout před zrcadlo a prezentovat. Ideálně si své vystoupení nahrajte na mobil. Vychytáte tak okamžiky, které chcete dopilovat. Tento postup klidně několikrát zopakujte, vytvoří ve vás jistotu.

Nejhorší je před někým vystoupit „bez přípravy“ a také „napoprvé“. Proto se dobře připravte a nacvičte si v bezpečí domova svoji prezentaci (je jedno, jestli se jdete prezentovat na pohovor, nebo máte vyprávět o nějakém pracovním tématu). Naše tělo a mysl funguje skvělým způsobem. Při opakování čehokoliv se zlepšujeme a zlepšujeme. Tedy ideálně alespoň třikrát prezentaci natrénujte (před někým nebo před zrcadlem). Vašemu mozku to dodá jistotu, pocit bezpečí. Už nepůjdete do neznáma, ale budete vyprávět o něčem, o čem už jste několikrát mluvili.

A pak mám ještě jeden fígl, který použijte těsně předtím, než vyjdete před publikum. Pokud vás přepadla tréma, ruce se začnou potit a dech krátit, je potřeba vykonat nějakou fyzickou aktivitu. Asi všichni chápeme, že v obleku či lodičkách si nepůjdeme někam zaběhat, takže to zkusme jinak. Začněte skákat, co nejvýše to jde, u toho dávejte ruce nahoru a říkejte si Hop, hop, hop, já nemám žádný strop.

Toto zopakujte 3x a jste v pohodě. Důležité je, abyste tak učinili nejdéle minutu před prezentací. Do těla se tím vyplaví endorfiny, které vás zklidní, a dodají vám pocit štěstí. Budete se tedy na publikum tvářit hezky a nebojte,  než to z vás vyprchá, publikum už na sebe skvěle navážete, rozjedete se v prezentaci a ani nepostřehnete okamžik, kdy endorfiny vyprchaly.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články