PORADNA: S manželem máme rozdílný názor na očkování proti covidu. Jak neshodu urovnat, poradila psycholožka Samsonová

PORADNA: S manželem máme rozdílný názor na očkování proti covidu. Jak neshodu urovnat, poradila psycholožka Samsonová
Zdroj: se souhlasem Sylvie Mobagi

Očkování proti nemoci covid-19 je velkým tématem už několik měsíců. Kvůli rozdílným názorům na to, zda proceduru podstoupit, či nikoli, čelí v mnoha rodinách neshodám. Jak s rozvášněnými emocemi pracovat, aby na ně nedoplatil rodinný či partnerský život, poradila zkušená psycholožka Sylvie Samsonová.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 29. 07. 2021 12:00

Nezřídka se stává, že jeden z partnerů či manželů očkování odmítá, zatímco ten druhý se nemůže dočkat, až ho podstoupí a zase bude moci normálně žít. Na základě toho pak ve vztahu vznikají třenice, mnohdy značně vyhrocené. Co bychom v takových chvílích měli mít na vědomí a jak k partnerovi s radikálně odlišným názorem přistupovat?

Co radí psychoterapeutka Sylvie Samsonová?

To, že jsou dva lidé manželé, neznamená, že musí mít na 100% věcí stejný názor. Tím bych začala. Je fajn si „nechat prostor“ ve vztahu, i když chápu, že zrovna u tak kontroverzního tématu, jakým je očkování, je to složité.

Manželé dost možná nedojdou ke shodě, ale přesto mohou nalézt „rovinu“, kdy budou schopni „tolerovat“ odlišný názor toho druhého. Určitě o věci musí komunikovat, aktivně se zajímat o pohled partnera na věc. Proč ji vnímá zrovna tak? Z čeho má největší obavy a v čem vidí největší přínos svého rozhodnutí?

Vzájemně si pak mohou tyto „zásadní“ body napsat. Ono když je to na papíře, mnohdy věci vypadají „jasněji“. Když se na dané body podívají, mohou hodnotit, jakou váhu pro ně mají, jak moc jsou důležité a zásadní pro jejich další život (třeba za 10 let) a jak moc je toto rozhodnutí pro ně nyní přínosné, či naopak.

Kdo je Sylvie Samsonová: Déle než dvanáct let se věnuje práci s dětmi, zejména těmi, které mají některou ze specifických poruch učení. Posledních osm let je navíc ředitelkou partnerské a rodinné poradny SPOLU v Brně, kde díky unikátnímu systému mediačních technik spolu s neurolingvistickým programováním dosahuje skvělých výsledků v rodinné i párové terapii. Je také autorkou knihy SPOLU partnerský manuál a NAJDU TĚ seznamovací manuál. Více na webu www.sylviesamsonova.cz a eshop.sylviesamsonova.cz.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články