PORADNA: Muž přehnaně žárlí a hlídá každý krok své partnerky. Jak situaci řešit, radí zkušená psycholožka

PORADNA: Muž přehnaně žárlí a hlídá každý krok své partnerky. Jak situaci řešit, radí zkušená psycholožka
Zdroj: Freepik

Není to nikterak neobvyklý problém. Možná i vám se stalo, že jste se zamilovala do muže, který chtěl být celé dny jen a jen s vámi. Zpočátku vám přišlo roztomilé, jak hlídá každý váš krok, a brala jste to jako důkaz lásky. Jenže postupem času se situace začala přiostřovat a vy začínáte chápat, že žijete s žárlivcem. Jak s takovým vztahem naložit, poradila zkušená psychoterapeutka Sylvie Samsonová.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 15. 07. 2021 12:00

Partner kontroluje každý váš příchod domů a když se zpozdíte, je zle. Začne výslech, kde a s kým jste byla. Ať řeknete cokoli, on stejně ví svoje. Máte milence, který vás zdržel. Bojíte se každého zazvonění mobilu, každého pípnutí SMS, protože víte, co bude následovat. Jak muže přesvědčit, že opravdu nemá důvod žárlit?

Co radí psychoterapeutka Sylvie Samsonová?

Vaše poslední otázka je skvělá, přesně tu doporučuji každé ženě postižené žárlivostí, aby svému muži položila. Musí pro ni být velmi nepříjemné žít v takovém vztahu. Dříve či později se u ní začne projevovat stres „co zas bude“ a jí třeba přitom jen ujela tramvaj. Nevím, jak dlouho žárlivost muže trvá a jak dlouho je takto „extrémní“, ani zda je nějaká situace, která by z minulosti mohla v této dvojici působit tuto obtíž.

Pokud není dvojice sama schopna tento problém vyřešit, dovolím si doporučit návštěvu manželské poradny, a to dříve, než se situace vyhrotí a zhorší. Partnerský poradce jakožto nezávislá osoba je pomocí otázek a her nasměruje, aby našli jádro problému, naučili se s ním pracovat a celou tuto situaci zvládli.

Stres totiž prožívají oba. Jak žena, tak i muž, který se neustále „nervuje“ a v hlavě mu běží nejrůznější scénáře, jež se mu nelíbí. Stres, který daná situace u obou partnerů vyvolává, je velmi zásadní pro jejich zdraví. Situace se „sama od sebe“ nevyřeší, pokud chtějí spolu zůstat, je potřeba, aby na svém vztahu začali pracovat.

Kdo je Sylvie Samsonová: Déle než dvanáct let se věnuje práci s dětmi, zejména těmi, které mají některou ze specifických poruch učení. Posledních osm let je navíc ředitelkou partnerské a rodinné poradny SPOLU v Brně, kde díky unikátnímu systému mediačních technik spolu s neurolingvistickým programováním dosahuje skvělých výsledků v rodinné i párové terapii. Je také autorkou knihy SPOLU partnerský manuál a NAJDU TĚ seznamovací manuál. Více na webu www.sylviesamsonova.cz a eshop.sylviesamsonova.cz.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články