PORADNA: Žena se po nehodě bojí sednout do auta. Jak situaci vyřešit, radí zkušená psycholožka

PORADNA: Žena se po nehodě bojí sednout do auta. Jak situaci vyřešit, radí zkušená psycholožka
Zdroj: Freepik

V půlce června vás zaujal příběh Radovana, jehož manželka má po vážné dopravní nehodě strach jezdit autem. A to nejen jako řidička, ale i jako spolujezdkyně. Radovana to velmi trápí, protože teď na veškeré nákupy a zařizování zůstal sám. Jak nastalou situaci vyřešit, mu poradila zkušená psychoterapeutka Sylvie Samsonová.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 01. 07. 2021 13:00

Libuše nikdy neměla k řízení žádný extra vztah. Jenže Radovan považoval auto za důležitou součást života. Proto manželku přemluvil, aby si udělala autoškolu a Libuše se pomalu ale jistě naučila řídit i na větší vzdálenosti. Zvládla sama zajet nakoupit, k lékaři nebo za kamarádkou.

Jednoho dne ale měla vážnou nehodu, při níž zemřel člověk. Ač ji nezavinila, pořád si střet vyčítala a bála se znovu sednout do auta. Nic na tom nezměnilo ani její těhotenství či narození dcery. Na Radovana tak zbylo, aby vozil domů nákupy, dceru k lékaři a zařizoval další věci, při kterých se člověk bez auta neobejde. A nyní mu dochází trpělivost. Nechápe, proč jeho žena vzdor sezením u psychologa stále odmítá řídit.

Co radí psychoterapeutka Sylvie Samsonová?

Krásný den, Radovane, opravdu je tak zásadní, aby vaše paní začala znovu řídit? Co konkrétně to přinese pozitivního? Autonehoda je velmi výrazný zásah do života. Zejména, pokud při ní někdo přišel o život, byť to nezavinila vaše paní. Každý se s tím vyrovnáváme po svém.

Psal jste, že se vaše paní nikdy do řízení zvlášť nevrhala a že až na váš popud si šla udělat autoškolu. Pokud vaše paní dochází k psychologovi, tak je to moc dobře. Vše má svůj čas a některé věci nejdou uspěchat.

Co je na vaší ženě skvělého? Napište si deset věcí, které na ní nejvíc milujete. Pak se na ten seznam podívejte a zvažte, zda některé věci nejdou řešit jinak. Třeba nákupy už dnes běžně dováží několik společností po celé republice, jistě některá zajíždí i k vám. Další provozní věci jistě zvládnete vyřešit efektivně tak, aby vám nebraly čas a přitom jste nemusel svoji paní „tlačit“ do něčeho, z čeho má tak velký strach.

Čas vše spraví, ale nikdy nevíme, kolik toho času budeme potřebovat. Za sebe doporučuji „netlačit“, najít řešení pro provozní věci, ať si kvůli tomu nezkazíte hezký vztah, který se svou paní máte. Věřte, že když spolu toto období zvládnete, velmi to váš vztah posílí.

Kdo je Sylvie Samsonová: Déle než dvanáct let se věnuje práci s dětmi, zejména těmi, které mají některou ze specifických poruch učení. Posledních osm let je navíc ředitelkou partnerské a rodinné poradny SPOLU v Brně, kde díky unikátnímu systému mediačních technik spolu s neurolingvistickým programováním dosahuje skvělých výsledků v rodinné i párové terapii. Je také autorkou knihy SPOLU partnerský manuál a NAJDU TĚ seznamovací manuál. Více na webu www.sylviesamsonova.cz a eshop.sylviesamsonova.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články