4 účinné způsoby, jak předejít sourozenecké žárlivosti: Znáte je všechny?

4 účinné způsoby, jak předejít sourozenecké žárlivosti: Znáte je všechny?
Zdroj: Freepik

Čekáte přírůstek do rodiny a přemýšlíte, jaký asi bude starší sourozenec brácha nebo ségra? Pak vězte, že to z velké části záleží i na vás a na tom, jak budete po narození miminka k prvnímu dítěti přistupovat. Zde jsou čtyři vyzkoušené způsoby, jak předejít sourozenecké žárlivosti.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 02. 05. 2021 09:00

Příchod nového člena rodiny je náročný pro všechny. Ale zatímco my, dospělí, dokážeme spoustu věcí předvídat a můžeme se na ně připravit, batole to samo udělá jen těžko. A náhlý nedostatek času hlavně ze strany matky, která se najednou musí věnovat děťátku, je pro něj velmi stresující. To se pak logicky promítne do jeho chování.

Podle odborníků existuje řada možností, jak se žárlivost na mladšího sourozence může projevit. "Stejně, jak neexistuje ´normální´ dítě, neexistuje ani ´normální´ chování," vysvětluje pro prestižní mateřský portál motherandbaby.co.uk psycholožka Amanda Gummer. "Může se stát, že starší sourozenec se po porodu více upne na matku, nebo ji naopak začne odmítat," dodává.

Některé děti do role staršího sourozence vklouznou snáze a jako by ze dne na den dospějí. Jiné naopak nechápou, proč se o rodiče musejí najednou s někým dělit. "Některé děti se proto začínají chovat jako miminka, protože se domnívají, že tak si zaslouží více pozornosti," vysvětluje Gummer.

Jak se tedy vypořádat se žárlivostí batolete v situaci, kdy se zároveň musíte postarat o miminko?

1. Dávejte pozor na změny chování batolete

Víme, že péče o miminko je náročná, ale nespouštějte přitom ze zřetele ani starší dítě. Hlavně si všímejte drobných změn jeho chování a jednání. Batolata ještě nesvedou dobře komunikovat slovy, a tak nám své pocity dávají najevo spíše neverbálně.

"To, že si starší sourozenec hraje s věcmi pro miminko, jako je dudlík nebo chrastítko, je naprosto běžné. Stejně jako když pláče kvůli věcem, které ho dříve nerozhodily. Dítě zkrátka volá po pozornosti," ozřejmuje psycholožka.

2. Zapojte dítě do péče o sourozence

Pokud je to jen trochu možné, nechte si s miminkem pomáhat. "Rozmlouvat s dítětem a spolurozhodovat s ním je pro něj hodně důležité. Ptejte se ho například: ´Dáme dnes miminku modré, nebo červené tričko?´" radí Gummer.

Když miminko krmíte, můžete mezitím číst staršímu sourozenci pohádku s tím, že on bude držet knížku, případně jí i listovat. Nebo společně můžete děťátku zazpívat písničku. Každá z těchto činností způsobí, že batole se cítí být součástí aktivit se sourozencem.

3. Vyhraďte si čas jen pro sebe

Stejně zásadní jako zapojení dítě do péče o miminko je i čas, který věnujete výhradně tomu staršímu. Tak, jak jste to dělali před příchodem mladšího sourozence. "Nejlépe tak učiňte v čase, kdy miminko spí nebo kdy se mu věnuje někdo jiný," zdůrazňuje psycholožka.

Hrajte spolu deskové hry, jděte do parku nebo něco upečte. Zvolte si aktivitu, na které se můžete oba podílet a budete při ní nuceni spolu komunikovat, abyste čas opravdu strávili společně a ne jen vedle sebe.

4. Travte co nejvíc času jako rodina

Pokud chcete, aby starší sourozenec přijal mladšího, je důležité trávit hodně času společně. "Tak se nejlépe prohlubuje sourozenecké pouto," tvrdí Gummer.

"Můžete také staršímu říkat, jak moc ho miminko miluje. Často se všichni společně objímejte, ukažte zkrátka oběma dětem, že je milujete stejně a jste schopná jim oběma dát stejně lásky i pozornosti," uzavírá psycholožka.

Všechny zmíněné body by měly pomoci snížit sourozeneckou nevraživost a vybudovat mezi nimi zdravé pouto.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články