Moderní důvod sourozeneckého žárlení: Já musím do školky, on je ve škole doma

Moderní důvod sourozeneckého žárlení: Já musím do školky, on je ve škole doma
Zdroj: Freepik.com

Jedno dítko má domácí online výuku, druhé otevřenou školku. Mladší začne brzy zákonitě žárlit, protože chce také zůstat v bezpečí domova, s maminkou. Řešení takové situace nabízí psychoterapeutka Sylvie Samsonová.

Sylvie Samsonová
Sylvie Samsonová 12. 01. 2021 14:30

Domov by měl být pro všechny přístavem bezpečí, jistoty, klidu a lásky. Pokud to tak je i u vás, tak jste udělali to nejlepší nejen pro děti, ale i pro vás dospěláky. Je pak opravdu logické, že se dětem nechce nikam odcházet, zejména, když ostatní zůstávají doma.

Co s tím?

Zkuste vzbudit děti třeba o půl hodiny dřív, aby si sourozenci spolu mohli po snídani pohrát. Pro ty, které chodí do školky/školy choďte dřív, případně zajistěte vyzvedávání jinou osobou, která je odvede domů. Jde o to, aby byly mimo „bezpečný domov“, kde se cítí dobře, pouze povinnou dobu a nemusely na vás čekat třeba v družině

Happy Friday

Tento pojem jsem si zamilovala a začala ho praktikovat už před pár lety. O co jde? Udělejte si v pátek pouze home office. Neplánujte žádné schůzky, ani ty online, pouze jednoduchou administrativu, při které se můžete věnovat dětem, které můžete motivovat třeba tím, že dostanou také svoje „úkoly“. Mohou například nakreslit obrázek, kterým vyzdobíte část bytu, určitě rády pomohou se sestavením jídelníčku na víkend, anebo se zapojí do péče o domácího mazlíčka.

Domácí práce

Dítko, které zůstává doma, by také mělo stihnout i nějakou domácí povinnost. I když ty větší budou určitě zkoušet různé výmluvy, že po online škole nestihnou vyluxovat v obýváku, tak věřte, že stihnou. A ty menší si si mohou třeba uklidit hračky nebo pomoci s jednoduchou činností pro ostatní.

Sylvie Samsonová se dvanáct let specializuje na práci s dětmi, posledních sedm let je ředitelkou partnerské a rodinné poradny SPOLU v Brně, kde díky unikátnímu systému mediačních technik spolu s neurolingvistickým programováním dosahuje skvělých výsledků v rodinné i párové terapii. Je také autorkou knihy SPOLU partnerský manuál a NAJDU TĚ seznamovací manuál. 

Se Sylvií připravujeme poradnu o tom, co vás trápí. Veškeré dotazy i starosti pište na redakce@lifee.cz

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články