Jak dětem nastavit duševní pohodu? Psychoterapeutka nabízí pár jednoduchých tipů

Jak dětem nastavit duševní pohodu? Psychoterapeutka nabízí pár jednoduchých tipů
Zdroj: Freepik.com

Stejně jako dospělí, i děti mívají v životě starosti. Zásadní je, aby je uměly správně zpracovat a netrápily se jimi zbytečně dlouhou dobu. Proto je důležité jim vštípit několik jednoduchých triků, které jim přinesou klid a pohodu.

Sylvie Samsonová
Sylvie Samsonová 03. 12. 2020 14:00

V minulém článku jsem vás seznámila s tím, proč je dobré zavádět u dětí duševní hygienu. Nyní je tedy čas, uvést tuto „očistu“ do praxe. Jak na to?

Spánek a pořádek

Děti by měly spát minimálně 8 hodin denně. Je třeba nezapomínat na to, že děti jsou dětmi až do 18 let věku. U dětí do 10 let je doporučená doba minimálního spánku 9 hodin a u dětí pod 6 let je to 10 hodin. U dětí mladších 3 let ještě výrazně vyšší, individuální. Dalším důležitým faktorem je pořádek. Pokud bude dítě usínat v prostředí, kde není uklizeno, věci nejsou na svém místě, to vše přispívá k „chaosu“ v jeho spánku, tedy v době „úklidu v hlavě“. Proto vždy před spaním s dítětem ukliďte místnost, pokliďte hračky a další věci, se kterými jste si hráli či pracovali.

Vztahy: rodinné i ty ostatní

Stane se, že se s dítětem nepohodnete. U mladších dětí to jsou situace, kdy dítě zlobilo a dostalo na zadek nebo od vás vyhubováno, u starších jsou to občas i hádky, kdy se na sebe naštvete a urazíte se. Než ale jdete spát, je vždy důležité si věci vysvětlit, sdělit, proč jste jednali tak, jak jste jednali a co přesně očekáváte od dítěte v daném směru. Zkrátka vše probrat a „uhladit“.

Vztahy s ostatními se obvykle týkají faktu, že se dítě nepohodlo s kamarádem či dostalo špatnou známku. Nikdy by však nemělo jít spát s pocitem „jsem špatný“. Vždy tedy opět situaci s dítětem projednejte, pokud se dítěti něco nepovedlo, tak s ním hledejte řešení, jak může situaci napravit, například omluvit se kamarádovi, něco hezkého pro něj udělat, doučit se látku a nechat se přezkoušet.

Životospráva

Víte, co říkala moje babička, že je nejlepší na nervy? Cukr! Samozřejmě, že dítěti dáváme zejména kvalitní jídlo, ovoce, zeleninu, aby mělo co nejvíce potřebných vitamínů, což přispěje k jeho zdraví, ale pokud má dítě za sebou v daný den nějakou „těžkou chvilku“, tak si s ním dejte kousek čokolády. Ta je totiž na nervy nejlepší. Dokáže uklidnit mozek, zaplaví nás pocitem „štěstí“, dítě se díky čokoládě umí „otevřít“, a dost pravděpodobně se vám svěří s dalšími věcmi, které je trápily.

Vrba

Každý z nás potřebuje vrbu, a tou nejlepší jsou po valnou část našeho života právě rodiče. Naslouchejme, nechejme dítě vymluvit, projevit emoce a vše co jej trápí „vysypat“ ze sebe ven. Vše co jde ven, nezůstane uvnitř. Nemusíme tedy mít vždy na všechno řešení, někdy prostě jen stačí poslouchat.

Sport a meditace

Velmi dobrým ventilem na uvolnění stresu je sport. Takže proč nejít vztek vyběhat nebo nakopat do míče či vybít se při se při jakémkoli jiném sportu. K uvolnění stresu pomáhá i protahování a jóga, která dodává a napomáhá celkovému zklidnění těla a mysli. U menších dětí dost pomáhá masáž, protažení těla před spaním, kdy si dítě lehne na záda a vědomě protahuje nohy i ruce. U větších dětí můžete společně cvičit jógu, trénovat meditaci a uvolnění.

Sylvie Samsonová se dvanáct let specializuje na práci s dětmi, posledních sedm let je ředitelkou partnerské a rodinné poradny SPOLU v Brně, kde díky unikátnímu systému mediačních technik spolu s neurolingvistickým programováním dosahuje skvělých výsledků v rodinné i párové terapii. Je také autorkou knihy SPOLU partnerský manuál a NAJDU TĚ seznamovací manuál.

Se Sylvií připravujeme poradnu o tom, co vás trápí. Veškeré dotazy i starosti pište na redakce@lifee.cz

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články