Proč se Jakub Štáfek fotil s miminkem nahý? Je to správná věc, říkají odborníci a vysvětlují důvod

Proč se Jakub Štáfek fotil s miminkem nahý? Je to správná věc, říkají odborníci a vysvětlují důvod
Zdroj: Profimedia.cz

Čerstvý táta Jakub Štáfek dal světu vědět, že má nádhernou dceru Olívii. Na fotce z porodnice byl do půl těla nahý. Jde o něco, co starší generace možná neznají, ale podle odborníků jde o správnou věc.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 09. 04. 2021 11:40

Když Jakub Štáfek, herec z Ulice a zápasník MMA, zveřejnil první fotografii s dcerkou Olívií, měl ji přivinutou na obnažené hrudi. Jde o něco, co starší generace možná neznají, neboť jak porod, tak hodiny a dny po něm braly spíš mechanicky. To se dnes už moc nenosí a do popředí se dostává klid a navazování důležitého, až intimního pouta mezi rodiči a jejich malým človíčkem.

Co je bonding

Anglické slovo bonding označuje navázání pouta a propojení. A byť se jím obvykle popisuje vztah mezi dítětem a matkou, jak už zmíněný Štáfek dokazuje, ani otec nemusí stát opodál. Díky tomu, že dítě prostřednictvím kontaktu kůže na kůži pociťuje bezpečí a ochranu od obou rodičů, je lépe připraveno na život, lépe přijímá a zpracovává city a dokonce to má pozitivní vliv i na jeho imunitu.

Není to samozřejmě záležitost několika minut, ale jde o delší proces. Přestože je dítě prakticky hned připraveno se „připojit“, rodičům to může chvíli trvat. Když to přijde, poznají to třeba i z toho, že noční vstávání ke krmení nebo přebalování a vůbec pozornost věnovaná dítěti se pro ně stane přirozenou věcí.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Real Top Praha (@realtoppraha)

Bonding a táta

Starší generace otců netrávily s dětmi, alespoň hned po porodu, tolik času jako dnešní muži. A i poté se dětem kvůli práci mohli věnovat jen v jiném časovém harmonogramu. Jenže bonding není jen záležitostí matky a způsobů, jak navázat pouto s miminkem, je nepřeberné množství.

Od otcovy účasti u porodu a tedy doslova prvního kontaktu, přes pomoc při kojení či krmení z lahvičky, až po noční přebalování. Patří sem i na první pohled banální, ale pro navazování silného pouta důležité věci, jako je zpívání nebo mluvení s dítětem, nošení v nosítku nebo zkoušení různých obličejů, které dítě rádo napodobuje.

Test opicemi

Bonding nelze odfláknout. Web Kidshealth.com zmiňuje experiment s novorozenými opicemi, kterým vědci místo matek předkládali figuríny. A i když byly z měkkého a příjemného materiálu, novorozeňata poznala, že je něco jinak a špatně. Opice s figurínami vykazovaly známky zoufalství a neklidu, zatímco ty šťastnější, které měly k dispozici živé matky, se lépe socializovaly a byly uvolněnější.

A podle vědců by absence bondingu a nedostatek citových vazeb mohly způsobovat podobné potíže i u lidí.

Zdroje informací:

Kidshealth.org: Bonding With Your Baby

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články