Jak mluvit s miminkem v bříšku: Tahle komunikace se po porodu vyplatí

Jak mluvit s miminkem v bříšku: Tahle komunikace se po porodu vyplatí
Zdroj: Freepik.com
Jedinečný vztah matky a dítěte může začít už po zjištění těhotenství. 
Komunikace s ještě nenarozeným miminkem posiluje vzájemné pouto.
Těšení se na miminko posílí vzájemná komunikace. Miminko v bříšku vnímá zvuky a tóny, které se k němu donesou. 
Komunikovat s miminkem v bříšku by měl i budoucí otec. Dítě si zvykne na jeho hlas, a ten mu pak přijde známý.
+ 1 fotka+ 2 fotky

Komunikace s miminkem v bříšku se už možná nezdá jako takové sci-fi, jako tomu bylo před lety. Stále se ozývají hlasy, jak je potřeba posilovat pouto s matkou, ale také třeba s druhým z rodičů.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 13. 02. 2021 13:00

Povídání si s miminkem v bříšku představuje kouzelný rituál, který bude nejbližší v případě maminky, ale ani otec dítěte by neměl zůstávat v pozadí. Po narození se to velmi dobře projeví.

Úzký kontakt matky a dítěte

Komunikace matky s dítětem je velmi přirozená, především pro jejich úzký vztah. Přes placentu dítě vnímá hormony, které proudí v matčině těle. Ať už jsou to následně vyvolané negativní pocity jako stres a strach, ale také ty pozitivní, zastoupené radostí a projevy štěstí.

Právě mluvení spokojené matky s dítětem vyvolává pocity štěstí. Miminko tyto stavy uklidňují a vnímá je jako příjemné. Zvykne si na matčin hlas a učí se poznávat jeho barvu, tóny, různé výrazy.

Otec dítěte má svou důležitou roli

Aby si miminko zvyklo také na přítomnost otce, je vhodné, když také on tráví čas promlouváním si s dítětem přes bříško matky. Už v této době si zvykne na jeho tón a barvu hlasu a po narození pak pro něj nebude velkou neznámou. Podobně tomu může být i v případě sourozenců. Vždy tento kontakt posiluje vzájemné vazby.

Různé způsoby komunikace

Komunikace s miminkem přes bříško se nemusí týkat pouze mluvení. Důležitý je také kontakt v podobě hlazení bříška. Dítě si také zvyká na okolní zvuky. Vůbec nebude vypadat divně, když miminku budete pouštět hudbu. Ideální je, aby poslouchalo hudbu, která vám je příjemná. Může se jednat o různé druhy, aby si zvyklo vnímat hudbu jako takovou.

Když po narození budete mluvit s miminkem, bude ho tón vašeho hlasu uklidňovat, protože ho bude znát z vašich jemu důvěrně známých rozhovorů. A je plně jedno, co mu budete vyprávět. Nemusí to mít žádný hluboký smysl.

Duševní život dítěte

Stále více se mluví o tom, že už v děloze dítě hodně vnímá a vede bohatý duševní život. Reaguje na osoby blízké. Vnímá příjemné i nepříjemné zvuky, dotýkají se ho výměny názorů. Ukazuje se, že děti po narození velmi dobře reagují na to, na co byly zvyklé v bříšku matky.

Projevuje se to nejen u uklidňujícího hlasu, ale také příjemné hudby. Můžete jen tak mluvit obecně, vyprávět příběhy, recitovat básničky, zpívat. Je úplně jedno, co dítěti zpíváte, jestli je to falešné nebo ne. Důležité je, že to v nich vzbuzuje příjemné pocity.

Čím víc budete věnovat čas miminku v bříšku, bude vnímat, že je vše v pořádku, a ono se tak nemusí o nic obávat. Hlas, zvuky i pohmat (hlazení bříška) jsou velmi důležité pro vývoj miminka už od počátku a je skvělé, když mu tuto péči dopřejete.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články