Změna přístupu k životu vám může přinést štěstí, říká psychoterapeutka Samsonová a radí, jak na to

Změna přístupu k životu vám může přinést štěstí, říká psychoterapeutka Samsonová a radí, jak na to

Co kdybyste v novém roce zkusili něco udělat jinak, nově, i když se možná zpočátku budete bát vykročit z komfortní zóny. Vlastně, proč se letos nezaměřit na sebe a svoje štěstí. Není to totiž tak složité, jak to nejspíš na první pohled vypadá.

Sylvie Samsonová
Sylvie Samsonová 14. 01. 2021 14:30

V první řadě byste si měli zodpovědět následující otázky: V kolik hodin vstáváte? Jsou vaše rána klidná nebo spíš hektická? Zapomínáte na něco často? Stihnete přes den vše, co jste si naplánovali? Kolik času věnujete denně jen sobě?

I když to tak může na první pohled vypadat, dnešní článek nebude o předsevzetích, ale o tom, jaký je váš život, zda máte dostatek času na vše, co děláte rádi, zda máte dostatek času sami na sebe. Do naší poradny chodí mnoho mužů i žen a převážně od žen často slýchám „nemám na sebe vůbec čas“. Co kdybyste každý den po dobu 1 měsíce vyzkoušeli následující tipy:

Ráno jen pro sebe

Budík si nastavte o 30 minut dříve. A ty věnujte jen sobě, dejte si masku na obličej, pijte kávu na balkóně, zacvičte si jógu, jděte si zaběhat, čtěte si, lakujte nehty… zkrátka, dělejte si „co chcete“. Něco, co je jen pro vás a o vás. K posteli nebo do koupelny si napište na hezký barevný papír jednoduchou mantru, kterou si každé ráno hned po probuzení přečtěte.

Ranní inspirace

Taková mantra by neměla mít více než 3 body a pro inspiraci, třeba já si píšu teď toto:

- Zaměřím svoji pozornost na to, co chci cítit a prožít.

- Radosti si užívám každý den a každý den sebe i své blízké pochválím.

- Každý den napíšu aspoň 3 strany do nové knihy.

Večer před spaním

Každý večer před spaním, klidně potichu, jen pro sebe, poděkujte alespoň za jednu věc, kterou jste v ten den udělali a buďte na sebe za ni pyšní. Denně spěte šest až sedm hodin, ne méně, ne déle. Omezte alkohol. Samozřejmě, že dvě deci vína vám nijak neublíží, ale nemělo by se tak dít denně, postačí maximálně dvakrát týdně.

Co se bude dít…

Pokud vydržíte celý měsíc, počítejte s tím, že první týden se vaše tělo a mysl bude „vzpouzet“, jako by říkalo, hele pospíme si raději. Druhý týden si začne zvykat, třetí adaptovat a čtvrtý týden už pojede v novém režimu. Uvidíte sami, jak skvěle se po měsíci budete cítit.

Sylvie Samsonová se dvanáct let specializuje na práci s dětmi, posledních sedm let je ředitelkou partnerské a rodinné poradny SPOLU v Brně, kde díky unikátnímu systému mediačních technik spolu s neurolingvistickým programováním dosahuje skvělých výsledků v rodinné i párové terapii. Je také autorkou knihy SPOLU partnerský manuál a NAJDU TĚ seznamovací manuál. 

Se Sylvií připravujeme poradnu o tom, co vás trápí. Veškeré dotazy i starosti pište na redakce@lifee.cz

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články