Odbornice radí, jak se vypořádat se vztahem, který neměl šanci přežít: Zkuste metodu Rohlík

Odbornice radí, jak se vypořádat se vztahem, který neměl šanci přežít: Zkuste metodu Rohlík

Lidé obvykle vstupují do partnerského vztahu s přesvědčením, že to je navždy. Jenže co dělat, když zjistíte, že jste pro nového partnera spíš převozníkem ze vztahu minulého do budoucího, který už ale nebude s vámi. Jak se s takovým podrazem vypořádat?

Sylvie Samsonová
Sylvie Samsonová 11. 12. 2020 14:00

Dejme tomu, že vás partner využil jako přestupní stanici, ve které si srovnal myšlenky, přišel na to, co vlastně chce a šel to hledat jinam. Tohle nikdo neplánuje, ani nechce. Ale stane se. Vztah skončil a vy už víte, že jste v něm byli pouhým převozníkem. A teď je důležité takovou situaci v sobě zpracovat a zvládnout ji.

Příběh Kláry

Paní Klára si našla manžela Honzu, když jí bylo 30. Honza byl tehdy sice ještě ženatý, ale prý jim to dlouhodobě nefungovalo. Navíc se poměrně rychle za Klárou přistěhoval. Kláru docela rychle seznámil i se svým synem a s rodiči. Po dvou letech vztahu se vzali. Po roce od svatby se stále nedařilo Kláře otěhotnět. Byla už zoufalá, navštívila několik lékařů, ale stále nikdo nenašel nic zásadního. Trvalo další dva roky, než Honza přišel domů s tím, že se zamiloval a čeká s novou partnerkou dítě. Šok, který Klára zažila, se dá těžko popsat, ale věřím, že většina si ho umí představit.

Nenápadné stopy

Když se Klára vzpamatovala z prvotního šoku a přijala ukončení manželství s Honzou, začaly jí postupně docházet drobnosti, které dříve nevnímala. Honza často mluvil o své první ženě. Vyprávěl Kláře, jak dělala to či ono, zmiňoval, co měla a neměla ráda, jak se spolu domlouvali na tom nebo onom. Klára zjistila, že dárky, které od něj dostala, byly dárky, které už kdysi v minulosti koupil své první ženě.

Tedy ne že by je bývalé manželce při rozvodu vzal a později daroval Kláře, ale například první žena dostala k narozeninám náhrdelník a Klára dostala úplně stejný. Vlastně celou tu dobu byla Klára jakousi „náhradou“, prostě převozníkem, aby Honza zapomněl a uklidil v sobě svůj vztah s první ženou. Klára pak chodila dalšího půl roku jako „tělo bez duše“, nevěděla vůbec kudy kam.

Co Kláře pomohlo?

Existuje mantra „mít se rád“, což tedy neznamená, že si začnete mýt vlasy dvakrát týdně místo jednou, nebo si mazat nohy více krémem. Péče o sebe je fajn, ale v tomto případě tkví meritum „mít se rád“ v tom si sám sebe vážit. Vážit si sebe natolik, že se rozhodnete neplýtvat myšlenkami, energií a časem na vzpomínání na někoho, kdo si to nezaslouží. K tomuto uvědomění je ale potřeba nejdříve dojít a pak s tím pracovat.

Sebevzdělávejte se, pokud neradi čtete, tak existuje spousta super audoknih, online seminářů, workshopů. Naučte se něco nového, co jste dosud neuměli, třeba plést, hrát šachy… zkrátka cokoliv, za co sami sebe budete moci poplácat po rameni a říct si „vidíš, dokázal/a jsi to“.

Metoda ROHLÍK

Pokud se vám do mysli budou neustále vkrádat myšlenky na bývalého partnera, vyzkoušejte metodu „ROHLÍK“. Ta spočívá v tom, že když začnete myslet na cokoliv, co nechcete (tedy bývalého partnera), tak cíleně začněte mozek nutit myslet na rohlík a na vše, čím se dá namazat, co s ním můžete vymyslet - různé druhy pomazánek, obložené rohlíky a čím je obložíte, až po to, že třeba z rohlíku můžete vytvořit sněhuláka a jak to uděláte. Tato metoda má jeden cíl – naučit vás ovládat svoje myšlenky. Nedovolit svému podvědomí, aby vás ovládalo, aby ovládalo vaši náladu, vaše pocity a emoce. To vy začnete ovládat svoji mysl. A metoda ROHLÍK je k tomu ideální, na ní se to naučíte a pak si vymyslete cokoliv dalšího, co budete chtít svému mozku dát „na práci“.

Pamatujte, čím méně budete myslet na bývalého partnera, tím rychleji se zotavíte, proto se doporučuje z telefonu vymazat veškerou komunikaci, fota a klidně i telefonní číslo...

Sylvie Samsonová vystudovala práva, ekonomiku a andragogiku, již více než 15 let se pohybuje v oblasti osobního rozvoje a patří mezi přední kouče v ČR. Dvanáct let se specializuje na práci s dětmi, zejména s těmi, které mají některou ze specifických poruch učení, posledních sedm let je ředitelkou partnerské a rodinné poradny SPOLU v Brně, kde díky unikátnímu systému mediačních technik spolu s neurolingvistickým programováním dosahuje skvělých výsledků v rodinné i párové terapii. Je také autorkou knihy SPOLU partnerský manuál a NAJDU TĚ seznamovací manuál.

Se Sylvií připravujeme poradnu o tom, co vás trápí. Veškeré dotazy i starosti pište na redakce@lifee.cz.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články