Dovednost, kterou uměli naši předci a proč bychom ji měli pěstovat i my

Dovednost, kterou uměli naši předci a proč bychom ji měli pěstovat i my
Zdroj: Freepik.com

Víte, co milují ženy i muži? Milostné dopisy, vyznání lásky, projevy citů... Nejenže každý z nás tohle zkrátka někdy rád slyší, ale dokonce i čte. A proč ještě byste se měli ze svých citů vypsat? Na to odpoví psychoterapeutka Sylvie Samsonová.

Sylvie Samsonová
Sylvie Samsonová 16. 10. 2020 14:00

Co je psáno, to si můžeme číst, kolikrát jen chceme. V tomto případě se tedy utvrzovat ve svých citech, navazování vztahu a užívat si naplno vše, co nová láska přináší.

Napsáno pro budoucnost

Dnes bych vás proto chtěla inspirovat k tomu, abyste se nebáli „otevřít se“ a dali najevo své city. Všichni víme, že po několikaletém vztahu už si úplně moc nedopisujeme, a to je fakt škoda. Když si ale dopřejete alespoň na začátku několik úžasných řádků, budou se vám hodit, až ve vztahu přijdou těžší chvilky. Právě tyto vzájemné dopisy totiž mohou pomoci tomu vzkřísit onu pověstnou jiskru, kterou jste mezi sebou kdysi měli.

Jak píše muž

Při minulém setkání jsem vám představila dva aktéry, Alexandra a Kamilu. A teď mrkněte na Alexandrův milostný dopis, ze kterého se tají dech…

Moje milá Kamilo, jsi tak krásná, až nemohu ani mluvit. Slova asi nikdy ani nevystihnou to, co cítím, každou tvoji zprávu čtu několikrát dokola, hltám tvoje řádky a zamilovaně se nad nimi usmívám. Psala jsi o minulosti, proč jsme se nepotkali dřív a museli čekat až na dnešek. Myslím, že minulost byla přípravou na den D, kdy jsme se konečně potkali. Zřejmě každý z nás měl prožít něco, co jsme se měli naučit, co nás mělo dovézt do bodu dnešního vnímání světa, kdy jsem neskonale šťastný, že jsem tě potkal a mohu ocenit nejen tvůj vzhled, ale i myšlenky a názory.

Někdy jsou cesty složité, jindy lepší a jindy horší, došli jsme oba na rozcestí a doufali, že ta naše cesta bude lepší, než ty předchozí. Kamilo, mně i tobě zůstalo pár jizev z minula. Jizvy patří „ k boji“, jsem rád, že jsme se našli, jsi mé světlo, které mi ukázalo cestu. Vzala jsi mě a řekla pojď... tvá řeč těla mi už při našem prvním setkání řekla vše.

Věděl jsem, že tě miluju od prvního okamžiku, miluju, když se směješ, jak krčíš nos, když se naoko na mě zlobíš, jak ladně chodíš, jak umíš svoje boky rozvlnit, když mě jdeš svádět, jak se ti zpomalí dech, když se k tobě nahnu, abych tě políbil. Jak se na mě díváš, ten pohled říká vše, netřeba žádných slov, miluju ten pohled, kterým mě pouštíš do svého srdce, kde vidím všechny ty radosti, smutky, strachy i přání a naděje.

Tak rád jdu s tebou „ruku v ruce“, je to krásné, těším se na každé naše další „spolu“. Jsi žena, se kterou chci sdílet vše, usínat i probouzet se vedle tebe, pozorovat tě, když spíš, když si čteš, když myješ nádobí… vše obyčejné se s tebou stává neobyčejným.

Co odpoví žena?

Můj milý Alexandře, z tvých komplimentů se mi trochu točí hlava, a také nějak podlamují nohy. Přála bych každé ženě, aby alespoň jednou v životě podobný pocit souznění zažila, protože když jsem s tebou, je to jako bychom se znali už roky, jako by naše duše byly propojené a věděly, že se zase potkají.

Když jsem s tebou, cítím v sobě klid, lásku, radost. Chodím po ulici a jen tak se usmívám, bez důvodu, bez nutnosti, usmívám se na cizí lidi, na kolemjdoucí, usmívám se na zákazníky, kteří k nám přijdou do obchodu, usmívám se na kolegyně i kolegy, všichni mi říkají, že jsem jako „vyměněná“ a znovuzrozená. Mám najednou tolik energie a pocit, že můžu zachránit celý svět, a to vše díky tobě. Děkuju, že jsi mě našel. Těším se na večer. Tvá Kamila.

Co z toho plyne?

Drazí přátelé, pokud jste nikdy nenapsali milostný dopis, rozhodně to vyzkoušejte. Zahoďte obavy, předsudky a strachy a hurá na to, je to totiž skvělý nástroj, jak udržet vaše „spolu“ navždy.

Sylvie Samsonová se dvanáct let specializuje na práci s dětmi, posledních sedm let je ředitelkou partnerské a rodinné poradny SPOLU v Brně, kde díky unikátnímu systému mediačních technik spolu s neurolingvistickým programováním dosahuje skvělých výsledků v rodinné i párové terapii. Je také autorkou knihy SPOLU partnerský manuál a NAJDU TĚ seznamovací manuál.

Se Sylvií připravujeme poradnu o tom, co vás trápí. Veškeré dotazy i starosti pište na redakce@lifee.cz

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články