Seznámení jako z Deníku Bridget Jonesové: Jaké jsou podle psychoterapeutky výhody dohozeného vztahu

přátelé, mladí lidé
Zdroj: Freepik

Pandemie koronaviru omezila společenské aktivity. Řada lidí tak přišla o možnost se seznámit. Co tedy dělat, když nechcete zůstat sami? Zkuste to přes rodinu a přátele. Ti všichni vám totiž mohou udělat "dohazovače", jejichž výhody vám představí psychoterapeutka Sylvie Samsonová.

Sylvie Samsonová
Sylvie Samsonová 18. 09. 2020 14:00

Minulý týden jsme probírali všechny plusy, ale také mínusy seznamování se v práci. Slíbila jsem vám také, že dnes se podíváme, jaké to  je se seznamováním přes vaše kamarády, přátelé, rodinu… Zkrátka, když vám někdo z vašeho okruhu chce seznámení „zprostředkovat“.

Dohazovači

Věděli jste, že existují statistiky, které uvádějí, že právě „domluvené sňatky“ vydrží nejdéle? Opravdu, a když se nad tím zamyslíme, tak je to logické. Někdo, kdo vás dobře zná vám doporučí někoho, koho také dobře zná. Zná tedy vaše zvyklosti, nálady, styl života a hlavní životní cíle… to stejné zná i u „doporučovaného“ protějšku, a tedy může uvážit pomyslné průsečíky i předpoklad, že by případný vztah mohl klapat.

Ale ať nejdeme úplně daleko. Určitě všichni znáte film Deník Bridget Jonesové. A koho si v posledním dílu vezme za muže? No jasně, Marka, se kterým ji seznámila její máma a přestože to tak mezi nimi na první pohled nevypadalo, tak voilà... Mluvím o tom hlavně proto, že pokud máte ve svém okolí skvělé přátele či rodinu, kteří se vám snaží s nalezením vhodného protějšku pomoci, tak je zkuste ihned nezavrhnout. Mohli byste totiž litovat...

Výhody takového seznámení

Co si budeme povídat, máte to v podstatě bez práce. Určitě budete mít i nějaké shodné představy o životě, společné zájmy a další styčné body, když už si vaši blízcí dali tu práci, aby vás seznámili. Určitě víte, že protějšek je také nezadaný, tedy se vyvarujete případným faux pass.

Statistika hovoří ve váš prospěch, že by to mohlo vyjít.

Když přemýšlím nad nevýhodami, tak mě napadá jediná, že ani tento způsob samozřejmě není stoprocentní jistota, ale to asi žádná seznamovací metoda, pokud se vztahem dál nepracujete.

Co odhalí "kafe"?

Seznámení přes „doporučení“ se tedy nebojte, nemáte v podstatě co ztratit. Zkrátka to buď půjde, nebo nepůjde. A i když já věřím, že první dojem dělá hodně, tak zkuste i ten druhý pohled. Dejte šanci posezení u kávy a uvidíte, třeba budete příjemně překvapeni, protože přeci jen, před rodiči či jinými rodinnými přáteli se trošku zdráhat můžeme všichni. A co si budeme povídat, když chemie nezafunguje, tak aspoň znáte na tomto světě dalšího člověka a nikdy nevíme, kdy se nám zrovna on/ona může hodit.

Sylvie Samsonová se dvanáct let specializuje na práci s dětmi, posledních sedm let je ředitelkou partnerské a rodinné poradny SPOLU v Brně, kde díky unikátnímu systému mediačních technik spolu s neurolingvistickým programováním dosahuje skvělých výsledků v rodinné i párové terapii. Je také autorkou knihy SPOLU partnerský manuál a NAJDU TĚ seznamovací manuál.

Se Sylvií připravujeme poradnu o tom, co vás trápí. Veškeré dotazy i starosti pište na redakce@lifee.cz.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články