Jak se nestat převozníkem v novém vztahu? Vyzkoušejte tipy psychoterapeutky Samsonové

Jak se nestat převozníkem v novém vztahu? Vyzkoušejte tipy psychoterapeutky Samsonové
Zdroj: Freepik.com

Každý člověk vstupuje do nového vztahu s přesvědčením, že to tentokrát vyjde a bude to navždy. Jenže se zapomíná ptát, co ten druhý. Má to také tak? A co když je vztah pro nového partnera pouze jakýmsi vymaněním se z citové příchylnosti k bývalému či bývalé?

Sylvie Samsonová
Sylvie Samsonová 04. 12. 2020 14:00

V minulém článku jsme si vysvětlili, kdo je převozník a v čem vám může pomoci. Tato úloha je totiž vhodná pouze pro člověka, který se nechce vázat, takže pokud hledáte vztah, který bude plnohodnotný, zkuste se řídit následujícími řádky. Podíváme se totiž, jak to udělat, abyste se nestali převozníkem nebo alespoň tuto možnost maximálně eliminovali.

Očištění od bývalého vztahu

Primárně je důležité, abyste i vy šli do nového vztahu s tím, že nehledáte převozníka. Proto je vhodné se od bývalého/bývalé očistit. Kompletní návod, jak na to, najdete v mé knize „Najdu tě, seznamovací manuál“. Pro urychlení je fajn použít svíčky, sůl, a taky tužku a papír, na který si napíšete, co si chcete do nového vztahu vzít, jaké věci chcete dělat a jaké naopak nechcete. A to, jak z pohledu vás samotných, na co jste pyšní, na co méně, tak i z pohledu partnera, co vás těšilo, co vás bolelo.

Nový vztah?

V momentě kdy potkáte někoho, kdo vás zaujal, tak se zaměřte na to, co říká. Z toho totiž velmi snadno poznáte, zda už je z bývalého vztahu „venku“ a hledá tedy nový plnohodnotný vztah, nebo je stále v myšlenkách „zakotven“ ve vztahu minulém a tedy byste se s největší pravděpodobností stali právě převozníky. Na co konkrétně dát pozor?

Vzpomínky na ex

O svém ex vám partner sdělil krátce, proč se rozešli, případně jak je to dlouho, co spolu nejsou. Jakmile začne zacházet do podrobností a vyprávět vám příběhy typu, no to si pamatuji, jak jsme s ex byli tam a tam a ona udělala to a to…, pozor na něj, protože takový člověk nemá v sobě bývalý vztah vyřešený. Jestliže o ex mluví negativně, znamená to, že stále není od bývalého vztahu oproštěn a je ve fázi „naštvanosti“ na druhého, kdy mu dává vinu za vše a vlastně tedy stále je v procesu uzavírání vztahu. Pokud má vždy při sobě vzpomínky na ex, fotky, dárečky, je nejspíš stále ve stádiu, „asi máme pauzu a možná se k sobě vrátíme“.

Časy minulé

Sami aktivně rozhovor o ex nezačínejte. K čemu by vám byly detaily ze života páru, který už neexistuje? Zároveň byste tím zbytečně připomínali vašemu partnerovi společné chvilky s ex, a to asi není cílem, že? Pokud váš partner často zabrousí do minulých vztahů, tak to moc vyřešené nemá. Minulost máme všichni, a čím jsme starší, tím ta minulost je košatější. Ne vždy to ovšem musí být nutně spojeno s tím, že bude vyjmenovávat s kým tam a tam byl, jak to probíhalo, co tam dělali, kde pohádali či, nedej bože, kde všude se milovali.

Zkuste v počátcích nového vztahu dát na šestý smysl. Někdy ho totiž „potlačujeme“ a neslyšíme tak to, co slyšet máme. Věřte svému srdci, které vás vždy povede správným směrem.

Sylvie Samsonová vystudovala práva, ekonomiku a andragogiku, již více než 15 let se pohybuje v oblasti osobního rozvoje a patří mezi přední kouče v ČR. Dvanáct let se specializuje na práci s dětmi, zejména s těmi, které mají některou ze specifických poruch učení, posledních sedm let je ředitelkou partnerské a rodinné poradny SPOLU v Brně, kde díky unikátnímu systému mediačních technik spolu s neurolingvistickým programováním dosahuje skvělých výsledků v rodinné i párové terapii. Je také autorkou knihy SPOLU partnerský manuál a NAJDU TĚ seznamovací manuál.

Se Sylvií připravujeme poradnu o tom, co vás trápí. Veškeré dotazy i starosti pište na redakce@lifee.cz

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články