10 faktů, které nutně potřebujete znát, než se stanete matkami

10 faktů, které nutně potřebujete znát, než se stanete matkami
Zdroj: Freepik

Přerod ženy v matku není tak jednoduchý, jak by se na první pohled mohlo zdát. Někdy je to pořádně zatěžkávací zkouška, na kterou byste potřebovaly manuál. Nic takového neexistuje, ale můžeme vám nabídnout 10 postřehů, které oceníte ještě před narozením dítěte.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 24. 04. 2021 12:00

Mateřství s sebou přináší spoustu očekávaných i neočekávaných novinek. Před některými změnami nás nikdo nevaroval, přestože by nám to prospělo. Tady jsou některé z nich.

1. Prvních pár měsíců je velmi náročných

Pokud se těšíte na krásné chvíle s miminkem a představujete si jen ten načančaný kočárek a blaženě spící děťátko, možná vás čeká šok. Dostanete do náručí dítě, se kterým se potřebujete sžít. A někdy je to pořádná fuška. Některá miminka jsou klidná, jiná mají pořádný hlasový fond a využívají ho, co to jen jde.

2. Ztratíte možnost se pořádně vyspat

Možná se pro vás stane spánek na pár měsíců neznámým pojmem. Únava bude všudypřítomná. Někdy se děti v noci budí až do školního věku!

3. Dítě je překvapivě drahá záležitost

I velmi malé děti potřebují spoustu věcí, od plenek přes oblečení, dětskou kosmetiku, vybavení pokoje, věci na koupání až po kočárek. Tím to ale pouze začíná, protože pokračují věci do školy, na kroužky, školní akce a tábory.

4. Nepotřebujete nové věci ani oblečení

Příznivou zprávou je ale to, že řadu věcí můžete pořídit z druhé ruky. Možná máte v příbuzenstvu nebo mezi kamarádkami matky, kterým děti vyrostly, a ty se velmi rády zbaví věcí, které už nepotřebují. Nakonec toho třeba tolik nového nakupovat nemusíte.

5. Nestresujte se tabulkami

Tabulky vládnou světu, a když do nich člověk nezapadne, mohou v tom druzí vidět problém. Jsou děti, které je ze zdravotního hlediska třeba pozorněji sledovat, u jiných naopak nevadí, když se za tabulkami mírně zpozdí.

Jestliže nezačalo dítě chodit, běhat nebo mluvit přesně podle tabulky, nejspíš to není potřeba řešit. Dovednost se naučí o pár týdnů později. Možná se dítě místo toho naučilo něco jiného a síly věnuje tomu. Vše má svůj čas a spěchat na dítě nikam nevede.

6. Čas bude velmi relativní pojem

Co dříve trvalo pár minut, rázem vyžaduje času mnohem víc. Kdysi jste během pár minut mohla odejít z bytu, s miminkem vyjde příprava na procházku na půl až tři čtvrtě hodiny.

7. Už nic nebude nikdy stejné

Rodičovstvím se člověk změní. Každý ale jinou měrou. Často se okolo dítěte otáčí celý váš svět a zpřehází se naruby. Možná hodně změníte priority. Nejspíš bude realita vypadat jinak, než jste si ji představovala před narozením dítěte.

8. Ignorujte rady ostatních

Člověk stále dostává „dobře míněné“ rady od okolí. Je to ale jen vaše dítě a váš způsob výchovy, pro který jste se spolu s partnerem rozhodli.

9. Nesnažte se být dokonalou matkou

Ženy se často snaží stíhat péči o dítě, domácnost a k tomu i práci na částečný úvazek. Vyžonglovat všechno, aniž by se něco z toho zbortilo, jde jen velmi těžko. To, co vaše dítě potřebuje, jsou hlavně pohodoví rodiče. Když není spokojená a klidná maminka, hned to vycítí. Mateřství není soutěž.

10. Věřte instinktům

Spoléhejte na svou intuici a nechte se vést vnitřním hlasem. Mateřská intuice je většinou mnohem cennější než všechny dobře míněné rady.

Zdroje informací:

brides.com

lifehacker.com

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články