3 druhy dětského pláče: Jak poznat, co chybí vašemu miminku

3 druhy dětského pláče: Jak poznat, co chybí vašemu miminku
Zdroj: Freepik

Protože miminka nedokážou mluvit, pláč je pro ně jediným prostředkem, jak dát světu najevo negativní pocity. Dětský pláč má řadu podob a nám nezbývá nic jiného než se naučit rozeznat, co chce děťátko vyjádřit. Podívejme se na vodítka, která nám pomohou jeho jazyku porozumět.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 17. 04. 2021 12:00

Děti kňourají, pobrekávají, ale také křičí až tolik, že celé zrudnou. Miminka se svým pláčem snaží s námi dorozumět a dát nám najevo, co potřebují. A nám, dospělákům, to někdy trvá pochopit.

Děti nepláčou bezdůvodně. Vysvětlují nám tím, co je špatně. Matka by se měla spolehnout na své instinkty a dítě poslechnout. Měla by se naučit rozlišovat jednotlivé druhy pláče a vyhodnotit, co který znamená. Jak se pláče liší a co jimi miminka říkají?

Rytmický opakující se křik

Tyhle zvuky nás mají upozornit, že miminko má hlad. Tento pláč velmi často doprovázejí signály naznačující sání – pohyby jazyka, vkládáním prstů do úst. Takový pláč je potřeba co nejrychleji utišit, aby se dítě nestalo příliš neklidným. Jídlo by v takovém stavu konzumovalo jen s obtížemi. Nalapalo by se vzduchu a pak by ho bolelo bříško, což má za následek další pláč. Když miminko na chvíli přestane brečet, zkoumá, jestli se bude něco dít. Když ne, pokračuje ve stěžování si.

Nepřetržitý křik, který nabírá na intenzitě

Tento pláč volá po tom, že je dítě unavené a chce si odpočinout. Často si při něm tře oči, zívá, někdy se možná i tahá za ouško. Může to ale také znamenat pocit nepohodlí – v překladu třeba „potřebuji čistou plínu“ nebo „v téhle autosedačce sedět nebudu“. Nejdříve je třeba zkontrolovat plínku a umožnit miminku, aby mohlo co nejrychleji usnout.

Kňouravé brečení

Miminko je rozrušené a při brečení odvrací hlavičku nebo zkouší pohnout tělem. Může se jednat o chvíli, kdy je okolo něj příliš mnoho vzruchu, který mu vadí. Protože nemůže vzít nohy na ramena a utéct, zbývá mu jen to kňourání. V tom případě je vhodné miminko odnést na jiné místo, kde se zklidní. Pomoci by mohly uklidňující zvuky, ať už konejšení maminky, tichý šum oceánu, zvuky lesa a podobně.

Některé děti pláč kombinují. Pak je potřeba se řídit tím, který převládá. Když vyřešíte jeden problém, možná nastane klid. Když ne, přejděte na vyřešení další potřeby.

Zdroje informací:

whattoexpect.com

independent.ie

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Související články

Další články