PORADNA: Snacha upřednostňuje starší dítě. Zkuste na ni taktiku dotazování, radí psycholožka

PORADNA: Snacha upřednostňuje starší dítě. Zkuste na ni taktiku dotazování, radí psycholožka
Zdroj: Freepik

V březnu jsme zveřejnili příběh Jarmily, jejíž snacha se podle jejího názoru nechová férově ke svým dětem. Zatímco staršího Filípka rozmazluje, mladší Amálce nedovolí skoro nic. O tom, jak dát věci do pořádku, a přitom nenarušit vztah tchyně–snacha, promluvila zkušená psychoterapeutka Sylvie Samsonová.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 13. 04. 2021 12:00

Jarmila totiž už jednou zkoušela snaše říct, že by měla s dětmi jednat spravedlivěji. Snacha ji tehdy odbyla s tím, že když se Jarmile její výchova nelíbí, nemusí se s vnoučaty stýkat. Jarmila pak děti neviděla půl roku.

Nyní má proto oprávněné obavy, aby se situace neopakovala. Zároveň ji ale trápí, že Amálka po obědě nedostane ani hloupou sladkost, protože si ji údajně nezaslouží, zatímco Filípek pokaždé dostane, co si přeje.

Co radí psychoterapeutka Sylvie Samsonová?

Milá Jarmilko, situace, ve které se nacházíte, je poměrně častá. Rozhodnout se není vždy snadné a chápu všechny vaše obavy. Nezmiňujete se, jak celou situaci vnímá otec vnoučátek a zda by bylo možné promluvit s ním? Co se týče snachy, zkoušela jste taktiku „dotazování“? Mnohdy v nejlepší víře chceme nastínit náš názor, ale pokud je nevyžádaný, tak se druhá osoba, které jej sdělujeme, „zavře“, což zřejmě nastalo u vaší snachy.

Pokud bych já byla na vašem místě, určitě bych svoje obavy probrala se synem a na snachu vyzkoušela právě dotazování. Dotazování vypadá například následovně: Sedíte u oběda, vnuk se zeptá na sladkost a maminka mu vyhoví, vnučka se optá na sladkost a maminka jí nevyhoví a řekne to, co popisujete. Co takhle se zkusit zeptat snachy: „Co by mohla Amálka udělat pro to, aby mohla také dostat sladkost? Chápu, že zřejmě v něčem pochybila, může to nějak napravit?“

Netvrdím, že se to snaše bude líbit, ale věřím, že pokud si ji váš syn vzal za ženu, je chytrá a brzy si svoje jednání uvědomí. S vaším synem situaci rozhodně proberte. Držím pěsti!

Kdo je Sylvie Samsonová: Déle než dvanáct let se věnuje práci s dětmi, zejména těmi, které mají některou ze specifických poruch učení. Posledních osm let je navíc ředitelkou partnerské a rodinné poradny SPOLU v Brně, kde díky unikátnímu systému mediačních technik spolu s neurolingvistickým programováním dosahuje skvělých výsledků v rodinné i párové terapii. Je také autorkou knihy SPOLU partnerský manuál a NAJDU TĚ seznamovací manuál. Více na webu www.sylviesamsonova.cz a eshop.sylviesamsonova.cz.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články