PORADNA: Bývalka se chce vrátit do života naší dcery. Podle psycholožky existuje jediné správné řešení

PORADNA: Bývalka se chce vrátit do života naší dcery. Podle psycholožky existuje jediné správné řešení
Zdroj: Freepik

V březnu vás zaujal příběh Radka, který se po odchodu své partnerky musel sám postarat o čtyřměsíční dceru. Matku malé Sofie pak šest let neviděl. Jednou ho ale vyhledala s tím, že by dceru chtěla znovu vídat. Jak rozseknout ožehavý problém ku prospěchu malé Sofi, radí zkušená psychoterapeutka Sylvie Samsonová.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 06. 04. 2021 11:00

Radek má Sofiinu matku Věru za nezodpovědnou osobu. Holčičku opustila, když jí byly pouhé čtyři měsíce. Prostě ji jednoho dne nechala doma samotnou. Radkovi došla trpělivost a prostřednictvím soudu získal Sofii do výhradní péče.

Věru dlouhých šest let neviděl. Jenže pak si na něj počkala před prací s tím, že by Sofii chtěla znovu vídat. Omluvila se a tvrdila, že se změnila. Jenže Radkovi se to nelíbí. Nejraději by byl, aby už o Věře nikdy neslyšel. Sám ale cítí, že bránit jí ve styku s dcerou není správné.

Co radí psychoterapeutka Sylvie Samsonová?

Milý Radku, tak předně musím říct, že jste úžasnej chlap. Postarat se o miminko není legrace ani pro ženu a myslím, že chlapi to mají ještě o fous těžší. Co se dělo Věře po narození Sofinky, lze po těch šesti letech těžko hodnotit. Avšak možná u ní došlo k poporodní depresi, jen nevěděla, co s ní. Možná si ani neuvědomovala danou diagnózu. Možná to bylo něco úplně jiného.

Každopádně to, že se ozvala, je potřeba brát jako zájem z její strany. Důležitá je však Sofinka a nejzásadnější by mělo být její blaho. Každý z nás potřebuje v určitém věku (a to v dospívání někdy od 13–19let) vědět, kde má kořeny. A i když to zní šíleně, tak potřebujeme znát své rodiče, i kdyby to byli třeba kriminálníci.

Chápu a sdílím vaše obavy, zda je Věra schopná chovat se zodpovědně. Naštěstí u nás fungují OSPOD pracoviště, kdy přes soud můžete požádat, aby matce umožnil styk s dcerou nejprve na 3 hodiny třeba dvakrát týdně pod dozorem buď vaším, nebo OSPODu.

Sofinka mámu nezná, je pro ni cizí, lze si proto jen stěží myslet, že by s ní v pohodě strávila třeba víkend. Zda se Věra změnila, nezjistíte jinak než tím, že zkusíte tuto formu kontaktu. Po půl roce uvidíte výsledek – zda a jak často si Věra malou Sofi bere, jak se Sofi s mámou líbí, zda se jí za ní chce, či nikoliv.

Ať už to dopadne jakkoliv, tak Sofi bude vědět, kdo je její máma. Děti to opravdu ke svému zdravému vývoji potřebují a rozhodně by vás to nikdy neminulo. To, že byste jí nyní bránil ve styku s matkou, by se v budoucnu mohlo otočit proti vám, kdy by vám dcera mohla vyčíst, proč jste jí nedovolil mámu vídat. Jste v pozici, kdy musíte určit a nastavit pravidla styku. Nastavte je tak, abyste byl v klidu, že je o Sofi postaráno. Držím vám pěsti!

Kdo je Sylvie Samsonová: Déle než dvanáct let se věnuje práci s dětmi, zejména těmi, které mají některou ze specifických poruch učení. Posledních osm let je navíc ředitelkou partnerské a rodinné poradny SPOLU v Brně, kde díky unikátnímu systému mediačních technik spolu s neurolingvistickým programováním dosahuje skvělých výsledků v rodinné i párové terapii. Je také autorkou knihy SPOLU partnerský manuál a NAJDU TĚ seznamovací manuál. Více na webu www.sylviesamsonova.cz a eshop.sylviesamsonova.cz.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články