PORADNA: Dcery milují macechu více než mě. Zkušená psycholožka vidí jediné východisko

PORADNA: Dcery milují macechu více než mě. Zkušená psycholožka vidí jediné východisko
Zdroj: Freepik

Anežka řeší opačný problém než většina žen po rozvodu. Dcery si oblíbily exmanželovu novou přítelkyni natolik, že to Anežce začíná být nepříjemné. A přistihla se, že na Báru žárlí. Zkušená psychoterapeutka Sylvie Samsonová má pro nešťastnou mámu užitečnou radu.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 30. 03. 2021 12:00

Majitelka kosmetického salonu Anežka prožívá nelehké období. Kvůli milence ji nečekaně opustil manžel, zároveň přišla vinou covidu o milovanou práci a teď se bojí, že ztratí i dcery. Ty si totiž velmi oblíbily tátovu přítelkyni. Bára je nejen sympaťačka, ale je pro každou špatnost. S holkami blbne a leccos jim dovolí.

Anežka se obává, že dvojčata začínají mít Báru raději než ji. Dokonce jí jednou řekla, že by chtěla žít s tátou. To Anežku velmi ranilo a neví, jak situaci řešit, aby se její vztah s dcerami zlepšil.

Co radí psychoterapeutka Sylvie Samsonová?

Milá Anežko, píšete, že jste byla mámou na plný úvazek, a teď je tomu jak? Práce v kosmetickém salonu vás asi bavila, splnila jste si sen, věnujete se salonu opět? Já vím, že teď je zrovna doba „zavřených salonů“, ale možná byste toto období mohla věnovat vymalování prostor na jinou barvu, přestavbě nábytku, přípravě nových sad na líčení, možná i přípravě seminářů, jak se líčit či starat o pleť, a to jak osobních, tak on-line.

Z vašich řádků mi totiž přijde, že veškerou energii nyní vkládáte do srovnávání se s novou ženou vašeho bývalého muže. Ať chceme nebo ne, tak to, že to v sobě stále řešíte, vám na náladě nepřidá a vy pak tu špatnou atmosféru nevědomky přenášíte na dcery.

Bylo by lepší, kdyby se dvojčata s tátovou novou ženou nesnášela a chodila vám domů ubrečená? Nebyla by to škoda? Co kdybyste se zaměřila na sebe? Na to, abyste byla spokojená v práci, abyste si čas s dcerami opravdu užila a naučily jste se třeba společně něco nového (můžete začít plést, háčkovat, malovat pravou hemisférou…).

A co kdybyste začala vysílat do vesmíru, že jste ráda, že vaše dcery mají fajn vztah s tátou a jeho novou ženou a že už jste připravená mít nového prima muže i vy? Někdy nás život semele, ale každá změna je k lepšímu (i když nám to tak v danou chvíli nepřipadá). Muž vašich dní na vás čeká, tak hurá do toho ho najít a být šťastná. Uvidíte, že všechny chmury, které dnes řešíte, rázem odezní.

Kdo je Sylvie Samsonová: Déle než dvanáct let se věnuje práci s dětmi, zejména těmi, které mají některou ze specifických poruch učení. Posledních osm let je navíc ředitelkou partnerské a rodinné poradny SPOLU v Brně, kde díky unikátnímu systému mediačních technik spolu s neurolingvistickým programováním dosahuje skvělých výsledků v rodinné i párové terapii. Je také autorkou knihy SPOLU partnerský manuál a NAJDU TĚ seznamovací manuál. Více na webu www.sylviesamsonova.cz a eshop.sylviesamsonova.cz.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články