PORADNA: S manželem se neshodneme na výchově dcery. Podle zkušené psycholožky pomůže jediná věc

PORADNA: S manželem se neshodneme na výchově dcery. Podle zkušené psycholožky pomůže jediná věc
Zdroj: se souhlasem Sylvie Mobagi

Tereza měla už před narozením dcery Melánie jasno, jak ji bude vychovávat. Její metoda je na dnešní poměry poněkud drsnější a zbytečně tvrdá se zdá i jejímu manželovi Liborovi. Ten se rozhodl, že k dceři bude přistupovat jinak, což se Tereze nelíbí. Řešení situace nabízí zkušená psychoterapeutka Sylvie Samsonová.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 16. 03. 2021 12:00

Začátkem března vás zaujal příběh Terezy a Libora, kteří nemohou najít kompromis ve výchově jediné dcery. Zatímco Tereza ji vede pevnou rukou a jako miminko ji nechávala vzdor pláči usínat samotnou, Libor má pocit, že svou princezničku musí ochraňovat a dovolí jí úplně vše. Obléká ji, vaří nové jídlo, když to naservírované odmítne, a nechává ji chodit spát, kdy se jí zamane. Ve čtyřech letech tak Meli prakticky řídí chod domácnosti. Tereza je z toho nešťastná a má pocit, že z její dcery roste „rozmazlený spratek“.

Co radí psychoterapeutka Sylvie Samsonová?

Milá Terezo, oba s manželem jste milující rodiče, každý se snažíte dělat to nejlepší pro malou Mel. Upřímně si myslím, že ta hranice „pravdy“, jak správně na výchovu jít, je někde „mezi vámi“, tím myslím vámi a manželem. Ani já nejsem zastáncem toho nechat miminko „vyplakávat“, jsou i jiné, výrazně méně stresující metody, jak pro vás rodiče, tak hlavně malou princeznu.

Na druhé straně naprosto souhlasím s tím, že ve čtyřech letech by se měla Meli sama oblékat, jíst, co dostane na talíř, a chodit pravidelně spát v určitou hodinu. Když čtu vaše řádky, tak mi to nedá se nezeptat. Když se s manželem neshodnete na nějakém kompromisu ve výchově dcery, opravdu to nezačne časem mezi vámi dvěma způsobovat hádky? Opravdu se Mel nenaučí využívat situace a chodit s tou „správnou“ věcí za tím „správným“ rodičem?

Rozhodně s vámi souzním, že děti potřebují pravidla a řád. Potřebují myslím doslovně. Nejen k tomu, že jsou výchovná, ale protože dětem určují „hranici“, takový mantinel, ve kterém se dítě pohybuje a ví, že to je bezpečné. Zároveň takto malé dítě potřebuje „rituály“, tedy například vstávat ve stejnou dobu, usínat ve stejnou dobu atd.

Abyste malou Mel vychovali v ženu, v kterou chcete, a zároveň jste si s manželem uchovali hezký a milující vztah, je nezbytné, abyste si nastavili domácí pravidla/hranice. Určitě proto doporučuji si s manželem v klidu sednout, probrat s ním své obavy a přání, vyslechnout jeho postoje a přání, dohodnout kompromis – tedy to, co budete dodržovat ve výchově dcery oba. Určitě to zvládnete, stačí jen poslouchat své srdce a toho druhého, nehledat proč a v čem mám pravdu já, ale hledat to, v čem jste za jedno a co je pro malou nejlepší, a ruku v ruce tedy i pro vztah vás dvou.

Kdo je Sylvie Samsonová: Déle než dvanáct let se věnuje práci s dětmi, zejména těmi, které mají některou ze specifických poruch učení. Posledních osm let je navíc ředitelkou partnerské a rodinné poradny SPOLU v Brně, kde díky unikátnímu systému mediačních technik spolu s neurolingvistickým programováním dosahuje skvělých výsledků v rodinné i párové terapii. Je také autorkou knihy SPOLU partnerský manuál a NAJDU TĚ seznamovací manuál. Více na webu www.sylviesamsonova.cz a eshop.sylviesamsonova.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články