Máte jedináčka? Postarejte se o to, aby z něj nevyrostl sobec

Máte jedináčka? Postarejte se o to, aby z něj nevyrostl sobec
Zdroj: Freepik

O jedináčcích se toho traduje hodně. Prý jsou sobečtí, neradi se dělí a musí být za každou cenu středem pozornosti. Ve skutečnosti ale na to, jací jedináčci ve skutečnosti budou, mají zásadní vliv jeho rodiče.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 06. 03. 2021 12:00

Být jedináčkem není žádná ostuda. Vždyť bez bráchy či ségry vyrůstali například takoví velikáni jako Albert Einstein, Leonardo da Vinci nebo Winston Churchill. A to vůbec není špatná společnost. Navíc je jen na vás, co z vašeho dítka jednou bude.

Vše je otázkou správné výchovy

Možná rodiče chtěli jen jedno dítě, možná další mít nemohli. Ať tak, či onak, na jediného potomka mají obvykle více času, mohou se mu lépe věnovat a po finanční stránce do něj více investovat. Potomkovi se obvykle snaží dopřát to nejlepší vzdělání, aby se uplatnil v profesním životě. To ale nutně neznamená, že z něj jednou vyroste egoista.

Jedináčci sice mohou být středem vesmíru svých rodičů, ale řada z nich se ze svého dítěte vědomě snaží vychovat samostatnou osobu, která zapadne do společnosti, aniž by se prosazovala na úkor ostatních.

Malí dospěláci

Některé děti, které vyrůstají bez sourozenců, dokonce mají velmi přísný režim. U starších rodičů se stává, že dítě žije převážně ve světě dospělých a přebírá jejich styl života. S ostatními dětmi se příliš nesetkává, a část dětství mu tak uniká. Takové děti mohou být na své rodiče velmi fixované, což jim v dospělosti může činit problémy.

Tyto děti si mohou být nejisté při kontaktu s vrstevníky, protože jsou zvyklé na řeč a jednání dospělých. Těžko pak zapadnou do kolektivu. To jen prohloubí jejich pocit osamění.

Rodiny s více dětmi

V rodině s více potomky jsou děti nuceny mezi sebou soupeřit o pozornost rodičů a nebýt trvale v centru dění. Porovnávají se a snaží se druhému vyrovnat, případně být ještě lepší.

Neizolujte jedináčka a naučte ho dělit se

Proto je dobré, když má jedináček dostatek pozornosti, ale zároveň je veden v rámci nastavených mantinelů. Dejte dítěti najevo, že je třeba si určité věci vybojovat a není automatické mít vše zadarmo. Rodiče jedináčků také mají často tendenci se o své jediné dítě přehnaně bát. Přílišná úzkostlivost ale může vašeho potomka brzdit.

Protože jedináček nemá sourozence, se kterým by si mohl hrát, je důležité mu umožnit kontakt s kamarády, kteří mu bráchu nebo ségru do jisté míry vynahradí. Proto dítě neizolujte od vrstevníků.

Jedináčci při lockdownu

To může být v dnešní době trochu problém. Školy a školky jsou zavřené a omezit bychom měli i kontakt mezi lidmi. To může být pro jedináčky, kteří nemají sourozence, obzvláště nepříjemné, protože přijdou o kamarády. Na druhé straně i v běžném režimu tráví spoustu času o samotě, a tak se umějí snáze zabavit sami.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články