Vychováváte jedináčka? Pozor na to, co všechno mu můžete způsobit, říká známá psychoterapeutka

Vychováváte jedináčka? Pozor na to, co všechno mu můžete způsobit, říká známá psychoterapeutka
Zdroj: Freepik.com

Ne všichni mají sourozence z různých důvodů, které nejsou podstatné. Podle údajů ČSÚ je v ČR 41 % rodin s jedináčkem, tedy poměrně značná část dětí vyrůstá bez sourozence. Mít jedináčka má ve výchově své výhody, ale bohužel i nevýhody. Na co byste si měli dát pozor?

Sylvie Samsonová
Sylvie Samsonová 26. 01. 2021 13:58

Z malého jedináčka, ke kterému jste se chovali jako k jedináčkovi, celkem často vyroste velký sobec. Abyste takové situaci předešli, stačí při jejich výchově dodržovat pár jednoduchých pravidel.

Nic není zadarmo

Dítě, a to se netýká jen jedináčků, by nemělo dostat vše, po čem jeho srdce v danou chvíli prahne. Děti bychom obecně měli učit se podílet na získání věcí, které se jim líbí. Tedy například, pokud chce dítě mobil, tak určitou část, řekněme třetinu, by si mělo našetřit a dát ze svých úspor (děti dostávají kapesné, dostanou od babiček a dědečků k narozeninám, za vysvědčení… ale také si mohou přivydělat domácími pracemi nad rámec svých běžných povinností). Je velmi důležité a výchovné, aby se děti co nejdříve naučily, že v životě je potřeba se přičinit o to, aby dostaly, co chtějí. Čím dříve to pochopí, tím lépe pro ně.

Naučte ho se dělit

Naučte dítě se dělit. Velmi častým jevem v rodinách s jedináčkem bývá, že rodiče koupí krabičku malin či jahod a dítko ji sní celou samo. Každé dítě, a u jedináčků to platí dvojnásob, bychom měli učit „dělit se“, tedy s mámou, tátou, babičkou, dědou, kamarády… Tak z něj nevyroste sobecký jedináček.

Učte dítě střídmosti

Podívejte se na pokoj svého jedináčka, abyste z něj nevychovali sobeckého narcise, přední psychologové a vědci doporučují vyházet z něj polovinu věcí, tedy vše, co dítě nepotřebuje. S mnoha hračkami už si nehraje a nejspíš ani nepotřebuje tolik triček a kalhot. Pro mnohé z vás bude polovina věcí znít děsivě, ale čtvrtinu byste vytřídit mohli, ne? Vše, co je zachovalé a funkční můžete dát do azylového domu, dětských domovů atd., uděláte tedy dvě dobré věci najednou. Své dítě budete učit větší střídmosti a někomu dalšímu pomůžete.

Hromada dárků

To je největší „bol“ jedináčků je, že mnohdy na narozeniny, svátky i Vánoce dostávají přespříliš dárků. Zamyslete se a stanovte si „maximum“ rozumné podle vás, a to jak v podobě počtu dárků, tak finančního limitu. Pamatujte na pravidlo z předchozího bodu – co bude navíc se musí třídit a jde „ven z domu“. Pokud budete hledat ideální doporučení k počtu dárků, tak k narozeninám to bývají 3 drobnosti a na Vánoce 5.

Plnění povinností

Učte svoje dítě pomáhat, vyjma pravidelných povinností v domácnosti, které by každé dítko mělo mít a vy byste měli důsledně trvat na tom, aby je plnilo. Pokud budete ustupovat od těchto povinností, budete ho učit, že „nemusí pracovat“, že se může z něčeho „vyzout“, a něco nechat „vyšumět“. Opravdu to jsou vlastnosti, které chcete ve svém dítěti podporovat? Opravdu jsou to vlastnosti, které mu v jeho dospělém životě pomohou k tomu, aby bylo úspěšné, zodpovědné a samostatné? Právě tento bod je jedním z nejzásadnějších, neboť mnoho rodičů se mnohdy nechá „uchlácholit“ a nejsou v tomto vůči dítěti důslední.

Sylvie Samsonová se dvanáct let specializuje na práci s dětmi, posledních sedm let je ředitelkou partnerské a rodinné poradny SPOLU v Brně, kde díky unikátnímu systému mediačních technik spolu s neurolingvistickým programováním dosahuje skvělých výsledků v rodinné i párové terapii. Je také autorkou knihy SPOLU partnerský manuál a NAJDU TĚ seznamovací manuál. 

Se Sylvií připravujeme poradnu o tom, co vás trápí. Veškeré dotazy i starosti pište na redakce@lifee.cz

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články