Jak přežít spolužití s dospělými dětmi a jejich partnery? Nastavte pravidla hned od začátku, radí psychoterapeutka

Jak přežít spolužití s dospělými dětmi a jejich partnery? Nastavte pravidla hned od začátku, radí psychoterapeutka
Zdroj: Freepik.com

Dospívající děti dříve nebo později přivedou domů představit partnera či partnerku, kteří budou k vám nejprve chodit na návštěvu, možná přijde i doba, kdy u vás sem tam přespí a časem u vás začnou i bydlet. Jak se sžít s novým spolubydlícím, vysvětluje psychoterapeutka Sylvie Samsonová.

Sylvie Samsonová
Sylvie Samsonová 07. 01. 2021 14:30

Na počátku se může vše zdát ideální, avšak je třeba si uvědomit, že je to dost zásadní zásah do vašeho soukromí, některé věci děláte „nějak“ a partner či partnerka vašich dětí je dělají zase jinak. Takže přijdou veselé věci, kdy hledáte třeba šroubovák nebo šlehač a on není tam, kde obvykle, ale je prostě jinde, protože ti „druzí“ jsou zvyklí je dávat „někam jinam“. A tyto drobnosti se dále mohou stupňovat a žít společně pak může být poměrně velký oříšek.

Nastavte si pravidla

Pravidla jsou naprosto zásadní. Je potřeba si nastavit a ideálně napsat a dát někam na viditelné místo pro všechny zúčastněné (třeba kuchyň je ideální), kdo má co na starosti. V podstatě jde o to, vyjasnit si svoje očekávání. Například kdo a kdy uklízí společné prostory, jako je obývák, koupelna, záchod, kuchyň.

Společná lednice

Jablko sváru, kdo, co komu snědl. Podle mě ale není úplně ideální si ji rozdělovat „na půl“, přeci jen jste rodina, ale asi je fajn si říci, že pokud například koupíte maliny, tak polovinu si sníst váš potomek s partnerem může, ale ta druhá by měla zůstat vám, pokud neřeknete jinak.

Společné prostory

Rozhodně není vhodné, aby, když vy si chcete v obýváku večer odpočinout, mladí si po večerním příchodu v kuchyni, zejména tedy spojené s obývacím pokojem, dělali halasně večeři. Stejně tak je vhodné se domluvit na zvaní návštěv do společných prostor.

Soukromí

Každý potřebujeme svůj klid, nejenom vy, ale i vaši mladí. Je tedy dobré si uvědomit, že do jejich pokoje se nechodí bez klepání, bez vyzvání a už vůbec ne ve chvíli, kdy nejsou doma. Stejně tak oni musí respektovat to, že například vaše ložnice je pouze vaše soukromé území.

Finanční stránka

Nezbytné je nastavení finanční stránky společného bydlení. Jasně, že pro mladé je výhodné žít na startu s vámi, než se pustí do vlastní hypotéky či pronájmu, avšak nelze očekávat, že všechno budete hradit vy rodiče. Je tedy důležité přesně stanovit, co kdo dělá, ale i to, kolik kdo a na co přispívá. Tedy na jídlo, internet společný pro všechny, televizi, drogerii apod.

Statut rodič a dítě

Zásadní věc je rozhodně i to, abyste si stále drželi statut, že jste rodič. Nejste na stejné úrovni se svými dětmi a nikdy nebudete, stále jste rodič a dítě. Stále si držte tuto rovinu, ať jsou děti jakkoliv velké, stále by měly ctít respekt a úctu k vám, jakožto k rodičům. Rozhodující slovo v případě sporu máte tedy vždy vy. To je třeba si nastavit a předem říci, aby bylo jasno naprosto všem.

Projev dobré vůle

Tím, že potomky s partnery necháte nějaký čas bydlet s vámi, jim velmi pomůžete na jejich startu do života. Avšak nejste otrok a nemusíte to dělat. Děti by měly vědět, že to je vaše dobrá vůle a obrovská pomoc z vaší strany.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články