Jak děti naučit zacházet s nevhodnými dárky? Vypěstujte v nich takt, cit i nápaditost

Jak děti naučit zacházet s nevhodnými dárky? Vypěstujte v nich takt, cit i nápaditost
Zdroj: Freepik.com

Kam s dárky, se kterými se Ježíšek netrefil do potřeb dětí i toho, co si vlastně přály? Jelikož takové situace se stávají nejenom o Vánocích, je vhodné děti naučit správně reagovat. A to nejenom s ohledem na darujícího, ale i na to, jak s nepotřebným dárkem naložit dál.

Sylvie Samsonová
Sylvie Samsonová 05. 01. 2021 14:30

Dárky, které děti dostaly a z různých důvodů je neupotřebí, by rozhodně neměly „házet do kouta“, ale najít jim smysluplné využití.

Kam s nimi

Zkuste s dětmi probrat, co všechno by se s takovým nehodícím se dárkem mohlo dělat. Mají třeba kamarády, se kterými si přejí k narozeninám? Pak lze takový dárek posunout dál. Smysluplné využití je obdarování dětí v dětském domově, nebo ho lze nabídnout do nemocnice, azylových domů apod. Nevhodné dárky ale můžete dětem pomoci prodat a nechat je, ať si za daný obnos vyberou to, co opravdu chtějí, co se jim více hodí.

Úcta k dárcům

I když se obdarování nepovedlo, přesto by děti měly mít úctu k dárcům. Je vhodné jim vysvětlit, že i když dostaly něco, co zrovna nechtěly a nehodilo se jim to, dárce zcela určitě vybíral danou věc ve snaze udělat jim radost.

Dárek se samozřejmě dá vrátit dárci, ale ruku na srdce, asi všichni cítíme, že přeci jen bychom dotyčného urazili a zarmoutili, protože se jistě snažil a dalo mu to nějakou práci věc vymyslet, zajistit a zaplatit. Takže tuto možnost za sebe nedoporučuji.

Pošli to dál

Pokud třeba nemáte příležitost darovat dárek do dětského domova či nemocnice, existuje spousta možností, kam jej poslat dál. Malé oblečení lze odložit do některého ze sběrných kontejnerů na textil, které provozují různé charitativní organizace jako třeba Debra či Kloktex. Také existují sběrná střediska Armády spásy, Červeného kříže atd, kde budou velmi rádi za každou takovouto věc, neboť pomáhají všem potřebným, sociálně znevýhodněným rodinám.

Sylvie Samsonová se dvanáct let specializuje na práci s dětmi, posledních sedm let je ředitelkou partnerské a rodinné poradny SPOLU v Brně, kde díky unikátnímu systému mediačních technik spolu s neurolingvistickým programováním dosahuje skvělých výsledků v rodinné i párové terapii. Je také autorkou knihy SPOLU partnerský manuál a NAJDU TĚ seznamovací manuál. Se Sylvií připravujeme poradnu o tom, co vás trápí. Veškeré dotazy i starosti pište na redakce@lifee.cz

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články