Žárlím na dítě svého partnera. Pokuste se o respekt, radí psychoterapeutka Samsonová

Žárlím na dítě svého partnera. Pokuste se o respekt, radí psychoterapeutka Samsonová
Zdroj: Freepik.com

V současné době se rozvádí a rozchází stále více lidí. Je tak pravděpodobné, že jeden či druhý partner si přivede do nového vztahu dítě, jež vyžaduje pozornost, která může být jablkem sváru. Jak se v takové situaci zachovat, vysvětluje psychoterapeutka Sylvie Samsonová.

Sylvie Samsonová
Sylvie Samsonová 29. 12. 2020 14:00

Žárlím na dítě svého partnera. Tohle byla věta, kterou v sobě svobodná třiatřicetiletá Denisa nosila dlouho a stálo ji hodně přemáhání si své pocity přiznat, a ještě s nimi přijít k nám do poradny. Před rokem si totiž našla muže svých snů, který byl rozvedený a má sedmiletou dceru.

Dcera na prvním místě

Denisa zmínila, že se snažila s malou Natkou navázat vztah a být pro ni kamarádkou. Jenže jí postupně začalo vadit, že když je u nich Naty na návštěvě, tak její táta se věnuje primárně pouze holčičce, že se program víkendu či dovolené musí přizpůsobovat malé, že na ni partner najednou nemá tolik času, jako v dny, kdy jsou spolu jen oni dva. A tak začala Denisa pozvolna žárlit. Samotnou ji to mrzí a neví, jak to řešit, proto mlčí.

Přitom případ Denisy není nic neobvyklého, podle jedné studie až 65 % partnerů žárlí na děti svého partnera. Poměr mužů a žen je přitom vyrovnaný.

Proč žárlíme?

Příčin může být několik. Jednou a zřejmě nejčastější z nich je nízké sebevědomí a nejistota pramenící z obavy, aby se partner nevrátil k matce dítěte. Další příčinou je, že děti nového partnera nepřijmou, a snaží se dát dohromady svoje rodiče, což nového partnera mrzí, a i když se snaží s tím zpočátku „bojovat“, nakonec nelibým pocitům vůči dítěti podlehne.

Ať už je příčina jakákoliv, tak pamatujte, že zásadní rozhodnutí je vždy jen na vás. Vy sami určíte, zda tuto svoji žárlivost a tím i vzájemnou nelibost budete prohlubovat, nebo to otočíte a začnete budovat vzájemné souznění.

Fatální důsledky

Žárlením novému vztahu určitě nepomůžete, minimálně ho narušíte a poškodíte. Například Lenka, která si našla Michala se synem z předchozího vztahu, na partnerova potomka tak moc žárlila, že začala dělat vše proto, aby se Michal se synem viděl méně a méně. Michalův syn byl téměř dospělý kluk a Lenka měla velký strach, že Michal odejde zpět za ním a bývalou partnerkou. Proto velmi rychle s Michalem otěhotněla a po porodu začala na Michala tlačit, že potřebuje klid a pomoc, tak ať k nim nikdo teď nechodí. Michal se velmi odcizil se svým synem, skrýval v sobě velkou bolest, protože se mu po něm stýskalo.

Miloval své nově narozené miminko, miloval i dítě, které měla Lenka z předchozího vztahu, ale miloval i svého syna z předchozího vztahu a ten mu chyběl. Roky šly dál, děti vyrostly a dnes, když jsou Michal a Lenka v důchodovém věku, už spolu nežijí. Ten klín, který mezi ně Lenka dala, tím, že Michala odstřihla od jeho syna, mezi nimi zůstal. Na druhé straně, na obranu Lenky nutno říci, že nelze odstřihnout něco, když by to Michal nedopustil. On sám tedy žil s křivdou a zároveň s výčitkami, které nakonec způsobily, že s Lenkou na sklonku života šel každý svou cestou.

A co Denisa?

Ta byla smutná sama ze sebe. Věděla, že její pocity nejsou ty, které chce, proto na sobě začala pracovat, den za dnem, hodinu za hodinou. Dnes, po dvou letech, má s Natkou skvělý vztah, jsou kamarádky, mají spoustu společných zájmů, Natka se jí svěřuje se svými obavami, pocity, a jsou si velmi blízké.

Jak na vztah s partnerovým dítětem

Cokoliv vás naštve ze strany dítěte, řešte až po napočítání do deseti, ne vždy je první „rychlá“ reakce správná. Hledejte společné zájmy, průsečíky, co bude spojovat, bavit vás i dítě vašeho partnera.

Otázka výchovy

Výchova je důležitá, proto je vhodné s partnerem probrat, co a jak budete po dítěti chtít. Pokud je potřeba dítěti domluvit, vždy by to měl dělat rodič, vy pouze v případě „nouze“, tedy když otec není na blízku. Pokaždé na dítě pohlížejte tak, že je to kus vašeho partnera, tedy člověka, kterého milujete, je to kus jeho, který bude dál rozvíjet jeho myšlenky, jeho stopu. Uvidíte, že časem se vše vyladí.

Nechci vám tvrdit, že musíte děti partnera milovat, ale minimálně je vhodné je respektovat. Jsou totiž jeho součástí a vždy budou, proto si na začátku vztahu dobře rozmyslete, zda do toho jít, či ne.

Sylvie Samsonová se dvanáct let specializuje na práci s dětmi, posledních sedm let je ředitelkou partnerské a rodinné poradny SPOLU v Brně, kde díky unikátnímu systému mediačních technik spolu s neurolingvistickým programováním dosahuje skvělých výsledků v rodinné i párové terapii. Je také autorkou knihy SPOLU partnerský manuál a NAJDU TĚ seznamovací manuál. Se Sylvií připravujeme poradnu o tom, co vás trápí. Veškeré dotazy i starosti pište na redakce@lifee.cz

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články