Střídavá péče o Vánocích: Myslete hlavně na děti, upozorňuje psychoterapeutka

Střídavá péče o Vánocích: Myslete hlavně na děti, upozorňuje psychoterapeutka
Zdroj: Freepik.com

Je smutnou pravdou, že se u nás rozvádí či rozchází každý třetí pár a šedesát procent dětí tak nežije v úplné rodině. Oba rodiče, i přes to, že mají během roku péči o dítě vyřešenou, by rádi trávili s dítětem vánoční období. Co se s tím dá dělat?

Sylvie Samsonová
Sylvie Samsonová 08. 12. 2020 14:00

V období Vánoc na nás všechny mnohem více dopadají emoce, než tomu bývá během zbývajícího roku. Jak tedy vše zařídit tak, aby vánoční čas proběhl „bez nervů“ pro všechny?

Vánoce patří dětem

Pokud máte přes rok střídavou péči, tak právě o Vánocích byste měli styk upravit tak, aby se dítě vidělo s oběma rodiči. Jestliže například stráví s jedním z rodičů Štědrý den, tak nejpozději 26. 12. by se dítě mělo vidět i s druhým rodičem.

Vánoce jsou výjimečné, jsou jiné než ostatní části roku, a právě proto zaslouží, abyste tuto úpravu provedli. Jednak kvůli dítěti, protože právě v tomto „citlivém“ čase chce i dítě trávit čas s oběma rodiči, ale také kvůli vám, rodičům samotným. Jistěže strávíte Štědrý den s někým dalším z rodiny nebo třeba s novým partnerem, ale určitě i vy chcete být se svým dítětem, zažít jeho radost ze stromečku, z dárečků, ze společně stráveného času.

Vánoční pomocníci

Vánoce jsou časem, kdy na sebe všichni bývají vlídnější a hodnější, avšak i v tomto období bychom jako rodiče měli udržet povinnosti dětí. Mnohdy totiž právě během svátků chtějí rodiče v rámci vánoční nálady dětem ušetřit vyskládání myčky či vynesení odpadků apod., jenže potom je toho na ně opravdu hodně a dostávají se do stresu, který začnou přenášet na zbytek rodiny. Proto i o svátcích dbejte na to, aby děti, ostatně stejně jako vy, plnily svoje povinnosti.

Dárky v obou rodinách

Určitě byste se měli domluvit s druhým rodičem ohledně dárků, aby dítě nedostalo něco dvakrát. Zároveň je vhodné, aby dítě dostalo u obou rodičů „naježeno stejně“, tedy plus minus stejný počet dárků v plus minus stejné hodnotě. Tento detail je důležitý a zásadní pro dítě, které toho může využít proti jednomu i druhému rodiči zejména v pubertě. Pokud se dokážete rozumně dohodnout, určitě přispějete ke správnému formování jeho charakteru a osobnosti.

Narovnání vztahů

Poslední bod je prosba ke všem rodičům, kteří nemají vzájemně dobré vztahy. Určitě po vás nechci, abyste spolu začali chodit na kávu a stali se z vás velcí kamarádi. Ale zkuste zvážit, zda už třeba nenastal čas zakopat všechnu bolest, naschvály, nedorozumění někam hodně hluboko a nezačít znovu. Tentokrát nikoli jako partneři, ale jako milující rodiče dítěte, kterému chcete do života dát vzor, že i když to někdy ve vztahu nemusí nutně vyjít, tak přesto si k sobě dokážeme zachovat úctu a respekt.

Sylvie Samsonová se dvanáct let specializuje na práci s dětmi, posledních sedm let je ředitelkou partnerské a rodinné poradny SPOLU v Brně, kde díky unikátnímu systému mediačních technik spolu s neurolingvistickým programováním dosahuje skvělých výsledků v rodinné i párové terapii. Je také autorkou knihy SPOLU partnerský manuál a NAJDU TĚ seznamovací manuál.

Se Sylvií připravujeme poradnu o tom, co vás trápí. Veškeré dotazy i starosti pište na redakce@lifee.cz

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články