Jak zlepšit vztah s dětmi? Využijte vánoční svátky chytře, radí psychoterapeutka

Jak zlepšit vztah s dětmi? Využijte vánoční svátky chytře, radí psychoterapeutka
Zdroj: Freepik.com

S malými dětmi je vztah vždy pohodový. Jenže pokud je vašim dětem deset a více let, s největší pravděpodobností to občas během roku mezi vámi zaskřípe. Obvykle se řeší různá nedorozumění, neshody, odmlouvání či nepochopení se. Vánoční čas je tím správným obdobím, kdy lze i takové vztahy vyladit...

Sylvie Samsonová
Sylvie Samsonová 10. 12. 2020 14:00

Moje babička, následně i moji rodiče vždycky říkali: s malými dětmi malé starosti, s velkými dětmi velké starosti. A kdy jindy bychom si měli s dětmi „vyříkat“ vše, co mezi námi zůstává nedořešeno a dojít k rozumnému kompromisu.

Společenské hry

Pokud jste tak ještě neučinili, pak určitě napište Ježíškovi o nějakou společenskou hru a využijte ji na maximum. Kdy jindy na sebe máte tolik volného času, kdy jindy máte volno bez povinností do práce a školy? Právě u společné hry se nejvíce stmelíte, znovu se na sebe napojíte, dostanete se ze stereotypu a pořádně se zasmějete. Pamatujte si, že smích je nejlepší „lék“ na vztahy všeobecně, tedy i na vztahy rodič/dítě.

Sportujte

Kdo sleduje můj IG a FB, tak ví, že jsem nedávno sdílela příspěvek o průzkumu jednoho významného psychologa v Norsku, kdy se zkoumalo, jak výrazný vliv má sport na agresivitu. Pokud budete „jen“ zavřeni doma, a to více než dva dny, tak se začne u vás všech zvyšovat index agresivity, tedy „nevybití se“. Právě proto zařaďte do svého programu procházky, lyžování, běžky, bruslení, hokej… prostě jakýkoliv pohyb na čerstvém vzduchu. Studie prokázala, že stačí 60 minut denně k tomu, aby agresivita v nás byla „vybita“.

Zkuste to jinak

A proč neudělat o letošních vánočních svátcích něco „jinak“? Co kdybyste si tentokrát dali do obýváku matrace, dva dny spali tam, koukali na pohádky, jedli cukroví a zmrzlinu „z postele“? Anebo si třeba zahráli „černou hodinku“? Nebojte se vyzkoušet něco jinak, než jak jste zvyklí a jak je „zaběhlé“ u vás doma. Nejenže tím utužíte vztahy dítě/rodič, ale zároveň si tím i vy sami zvednete náladu, sami pro sebe narušíte zaběhlý stereotyp a tím získají vaše dny „nový obzor“.

Sylvie Samsonová se dvanáct let specializuje na práci s dětmi, posledních sedm let je ředitelkou partnerské a rodinné poradny SPOLU v Brně, kde díky unikátnímu systému mediačních technik spolu s neurolingvistickým programováním dosahuje skvělých výsledků v rodinné i párové terapii. Je také autorkou knihy SPOLU partnerský manuál a NAJDU TĚ seznamovací manuál.

Se Sylvií připravujeme poradnu o tom, co vás trápí. Veškeré dotazy i starosti pište na redakce@lifee.cz

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články