Když žena ztratí zájem o sex, pomohou fyzické doteky a improvizace, radí psychoterapeutka

Když žena ztratí zájem o sex, pomohou fyzické doteky a improvizace, radí psychoterapeutka
Zdroj: Freepik.com

Sex je zdravý nejenom po fyzické, ale i psychické stránce. Někdy se ale stane, že se sexuální touha vytratí. Občas se nezájem objeví na straně muže, ale většinou trápí ženy. Psychoterapeutka Sylvie Samsonová nabízí několik jednoduchých řešení.

Sylvie Samsonová
Sylvie Samsonová 25. 12. 2020 14:00

Ona se mnou nechce spát. Tak tuto větu slýchám v poradně dost často. Jde o situace, kdy spolu pár již nějaký pátek žije, funguje ve všem, co se týká chodu domácnosti i péče o děti, jen ta milostná část začne pokulhávat. Sem tam se stane, že nechuť se objeví na straně muže, ale většinou je to na straně ženy.

Proč?

Důvod nejsou mnohdy schopné rozklíčovat ani samy ženy. Může to být stres v práci, únava z kolotoče kolem dětí a domácnosti, časté hádky a neshody s partnerem, nebo třeba i úmrtí někoho blízkého z rodiny. Muži se nejprve snaží, ale když jsou dál a dál odmítáni, tak to dříve či později vzdají. A tím se vztah dostává do velkých potíží, protože se oba vzájemně odcizí a propast mezi nimi se začne prohlubovat.

Co s tím

Dá se takový vztah zachránit? Ano, ale musí chtít oba partneři. Rozhodně to ovšem nepůjde bez práce. A to ani na jedné straně. Je důležité si uvědomit, že nikdy za tento stav nemůže jen jeden z páru, vždy je to výsledek vás obou, jak váš vztah zrovna vypadá.

Myslete na to, že základem každého vztahu je komunikace. Pokud se vaše partnerka vyhýbá milování, pak toto téma otevřete, komunikujte s ní, ptejte se na to, co můžete udělat proto, aby byla šťastná, aby měla na milování chuť. Ve většině případů ani ona sama hned nebude přesně vědět, bude potřebovat čas si vše ujasnit. Společně pak začnete pracovat na tom, abyste váš vztah znovu postavili na nohy, a hlavně jinak.

Záchytné body

Zkuste změnu prostředí, vyzkoušejte něco nového. Milujte se na neobvyklém místě, třeba v garáži, v autě, v koupelně, v lese… Vymyslete si svoje společné „poprvé“, které bude jen a jen vaše. Zahrajte si na první rande v „kůži někoho jiného“. Kdy naposledy jste si udělali den v posteli? Jen vy dva, bez dětí a potřeby přednostně udělat tisíc „neodkladných“ věcí… zkrátka, buďte spolu v posteli, povídejte si, masírujte se, hlaďte, objímejte, svádějte… To je jen na vás.

Zásada šťastného vztahu

Nikdy neodcházejte bez polibku. Jakože nikdy. Na přivítanou i rozloučenou si dejte pusu. Bez výjimky. I když jste na sebe naštvaní. Pamatujte, že „kde končí dotek, končí i vztah“. Proto se dotýkejte vždy, když je to jen trochu možné. Užívejte si každou chvilku vzájemné přítomnosti a blízkosti.

Sylvie Samsonová se dvanáct let specializuje na práci s dětmi, posledních sedm let je ředitelkou partnerské a rodinné poradny SPOLU v Brně, kde díky unikátnímu systému mediačních technik spolu s neurolingvistickým programováním dosahuje skvělých výsledků v rodinné i párové terapii. Je také autorkou knihy SPOLU partnerský manuál a NAJDU TĚ seznamovací manuál.

Se Sylvií připravujeme poradnu o tom, co vás trápí. Veškeré dotazy i starosti pište na redakce@lifee.cz

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články