Někdy pomáhám párům se v klidu rozejít, říká psychoterapeutka Samsonová

Někdy pomáhám párům se v klidu rozejít, říká psychoterapeutka Samsonová
Zdroj: Se souhlasem Sylvie Mobagi

Občas se stane, že i když se moc snažíme vztah oživit, slepit, výsledek připomíná spíš starý otlučený hrnek, který drží jen silou vůle a nejčastěji kvůli dětem. Je to ale vždy to správné řešení? A co doporučuje odbornice na vztahy?

Sylvie Samsonová
Sylvie Samsonová 18. 12. 2020 14:00

V poslední době jsem se setkala s několika klienty, kteří setrvávají ve zcela nefunkčním vztahu, a to již několik let. K nám do poradny zavítal i pan David, na jehož příkladu je vidět, čím vším může procházet vztah, který takzvaně zamrzl.

Obětavý muž

David se svěřil, že je se svojí paní osm let a mají spolu šestiletého syna. Po jeho početí začala Davidova manželka mít menší a menší chuť na milování, těhotenství ji trošku zmáhalo, a tak David se trpělivě staral, masíroval nohy a nenaléhal. Byl rád, že budou mít chlapečka a snažil se svoji ženu pochopit. Když se syn narodil, tak ještě rok trvalo, než manželka Davidovi řekla, že možná by tedy milování zase zkusila.

Odcizení

David byl něžný, pomalý, připravil vanu a svíčky a víno, masáž a milování. Manželka druhý den prohlásila, že to nebylo nepříjemné, ale že jí to nic nepřináší a prostě se nechce milovat znova, že to jsou prý asi hormony. Podobně to pokračovalo dál a dál. David časem už nesměl manželce sáhnout ani na zadek, natož třeba na prsa. Samozřejmě se časem vytratily i pusy na dobrou noc a dobré ráno. Přišlo i oddělené lože, protože „David někdy děsně chrápe“ a navíc syn by rád spal s maminkou v ložnici.

Je třeba dodat, že David je prima chlap, v práci neskutečně úspěšný, je šéfem jedné velké firmy, jeho podřízení ho mají velmi rádi, protože je férový, zodpovědný a je na něj spolehnutí. Syn Davida miluje, rád s ním jezdí na fotbal, lyžovat, bruslit... zatímco jejich maminka si doma musí „odpočinout“.

Jen kvůli synovi

Pokud byste měli možnost Davida poznat, nechápali byste, jak je možné, že byl celou dobu své paní věrný a vše ustál. Davidova manželka totiž všechna jeho slova potvrdila s tím, že vlastně je jí „odporný“, je pro ni nepřitažlivý a že s ním je, aby udržela rodinu synovi. Děti jsou malé, ale nejsou hloupé. Jestli jste přesvědčeni, že vaše dítě nevnímá napětí mezi vámi nebo to, že jste nešťastní, tak se mýlíte. Děti vnímají úplně všechno.

Přestože se vždy snažím s klienty najít cestu „jak být spolu šťastní“, tak k mojí práci patří i to některé páry „v klidu rozejít“. Nechat je uvědomit si, že někde na ně čeká ta jejich kompatibilní polovička, že jsou a budou rodiči a že je správné, aby už začali být šťastní. Ne za rok, až děti vystudují, dospějí… ale zkrátka teď.

Přátelský rozvod

David a jeho manželka se nyní zcela přátelsky rozvádějí. Davidova paní má už nový vztah, Davidovi se něco pomalu rýsuje. Jejich syn je šťastný a svým rodičům říká, jak je rád, že se zase usmívají.

Někdy zkrátka, i když si moc přejeme, aby to tak nebylo, vztah odezní a nejde ani znovu nastartovat. V takovou chvíli je třeba si to přiznat, vzít si z toho to hezké, poučit se z chyb a jít dál. Samozřejmě za štěstím a láskou. Pamatujme na to, co chceme naučit naše děti. A určitě si nepřejeme, aby si říkaly, musím být v něčem, kde nejsem šťastný? Nebo je chceme naučit život prožít? Děti jsou naším zrcadlem, tak ať se nám na to dobře kouká.

Sylvie Samsonová se dvanáct let specializuje na práci s dětmi, posledních sedm let je ředitelkou partnerské a rodinné poradny SPOLU v Brně, kde díky unikátnímu systému mediačních technik spolu s neurolingvistickým programováním dosahuje skvělých výsledků v rodinné i párové terapii. Je také autorkou knihy SPOLU partnerský manuál a NAJDU TĚ seznamovací manuál.

Se Sylvií připravujeme poradnu o tom, co vás trápí. Veškeré dotazy i starosti pište na redakce@lifee.cz

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články