Jak se vyrovnat s koncem dlouhodobého vztahu? Najděte si převozníka

Jak se vyrovnat s koncem dlouhodobého vztahu? Najděte si převozníka
Zdroj: Freepik.com

Konec dlouhodobého vztahu je často spojený s faktem, že se nemůžeme citově odpoutat od bývalého partnera. Psychoterapeutka Sylvie Samsonová vysvětluje, jak lze takovou situaci řešit.

Sylvie Samsonová
Sylvie Samsonová 27. 11. 2020 14:00

Velmi často se v naší poradně setkáváme se situací, kdy klientovi skončil dlouhodobý vztah a on nemůže na dotyčného zapomenout. Existuje několik technik, jak se od bývalého partnera odpoutat a jednou z nich je tzv. převozník. Jedná se o velmi efektivní techniku, kterou si klienti někdy uvědomují a jindy ji absolvují spíš podvědomě.

Paní Lenka

Uvedu to, jak už jste zvyklí, opět na příkladu z naší poradny. Lenka k nám přišla s tím, že ji manžel po 9 letech opustil a našel si jinou ženu. Byla velmi smutná, naštvaná na všechny muže i celý svět. V danou chvíli nechtěla vůbec žádný vážný vztah, nechtěla se hned vázat, potřebovala čas pro sebe, aby se naučila mít ráda zase sama sebe, aby se naučila vážit si sama sebe, aby si uvědomila svoji hodnotu. Protože teprve tehdy, až tohle vše zvládne, může potkat plnohodnotného partnera pro vážný vztah.

Kolega svůdník

Lenka měla v práci kolegu „svůdníka“, říkejme mu třeba Dušan, který se nechtěl vázat, pouze si užívat románky, z nichž utíkal dřív, než by se mohly proměnit v něco vážnějšího. Vyhovovalo mu to, byl takto ve svém světě spokojený. Dušan byl tedy ideálním „převozníkem“. Netrvalo dlouho a ve firmě se rozneslo, že je Lenka rozvedená. A tehdy Dušan začal kolem ní kroužit. Lenka nejprve kategoricky odmítala, že by si s ním cokoliv začala. Ale v jedné slabé chvilce, po té, co dostala od bývalého manžela další nepříjemnou zprávu, Dušanovu svádění podlehla a ještě ten den spolu skončili u Dušana doma.

Našla sama sebe

Románek s Dušanem trval necelé dva měsíce, během kterých Lenka rozkvetla, pravidelným sexuálním životem zhubla 3 kila, zpevnila tělo, její pleť dostala nový svěží nádech a oči jí svítily pozitivní energií. Lenka začala více řešit, co si vezme na sebe, po dlouhé době vytáhla ze skříní sukně, šaty a taky boty na podpatku. Začala mít znovu ráda sama sebe. S Dušanem si vyjasnili hned na začátku, že půjde jen o „románek“, nic vážného, oběma jim to vyhovovalo, nebyl nikdo, komu by svým jednáním ublížili. Proč tedy ne?

Úžasný převozník

Časem románek s Dušanem sice vyprchal, ale splnil svůj účel. Lenka byla připravená najít si toho pravého, protože se měla znovu ráda, starala se o sebe, smála se a byla šťastná zase sama se sebou. Dušan byl skvělý a úžasný převozník. Asi jím nebyl poprvé a asi mu tento status vyhovoval, i pro něj tedy splnil svůj účel a očekávání. S Lenkou dokázali v pohodě dál ve firmě fungovat jako blízcí přátelé, aniž by jejich „rozchod“ na nich zanechal sebemenší negativní vliv. Nový vztah přišel docela brzy a Lenka prohlásila, že tak moc zamilovaná snad ještě nikdy nebyla.

Pokud tedy i vy se nacházíte v „porozchodové“ fázi, zvažte, zda si nějakého převozníka či převoznici nepořídit. Je to velmi rychlé a příjemné řešení dané situace.

Sylvie Samsonová se dvanáct let specializuje na práci s dětmi, posledních sedm let je ředitelkou partnerské a rodinné poradny SPOLU v Brně, kde díky unikátnímu systému mediačních technik spolu s neurolingvistickým programováním dosahuje skvělých výsledků v rodinné i párové terapii. Je také autorkou knihy SPOLU partnerský manuál a NAJDU TĚ seznamovací manuál.

Se Sylvií připravujeme poradnu o tom, co vás trápí. Veškeré dotazy i starosti pište na redakce@lifee.cz

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články