Kdy lze ještě zachránit manželství? Psychoterapeutka upozorňuje na pár nenápadných detailů

Kdy lze ještě zachránit manželství? Psychoterapeutka upozorňuje na pár nenápadných detailů
Zdroj: Freepik.com

Obvykle vstupujeme do manželství s tím, že tento svazek uzavíráme na vždy. Jenže i v ukázkovém vztahu se objeví čas od času obláčky, které mohou přejít v pořádnou bouřku s fatálními následky. Jaké jsou důležité mezníky manželství, prozrazuje psychoterapeutka Samsonová.

Sylvie Samsonová
Sylvie Samsonová 31. 12. 2020 14:00

Asi jsem staromódní, věřím na lásku, věřím na manželství. Jak to máte vy? Pokud si dva lidé slíbí, že spolu budou navždy, neměla by to být jen prázdná fráze. Myslím, že v naší poradně jsem viděla spoustu párů, a je jich už téměř tisícovka. Ovšem ani u jednoho nemohu říci, že by to u nich bylo pořád „růžové“. Každý vztah totiž prochází různými fázemi.

Mezi prvním a třetím rokem

Na začátku mají všichni růžové brýle. Partnera si idealizujeme, tak nějak „nevidíme“ nedostatky. Někdy mezi prvním a třetím rokem se růžové brýle přirozeně vytrácejí, u každého je to trošku jinak, záleží na věku, zkušenostech z předchozích vztahů, naturelu, povaze každého jedince. Právě v tomto období začíná první „lámání chleba“. Pokud partneři dostatečně nekomunikují, sice tento čas nějak zvládnou, avšak tím svůj problém pouze oddálí.

Mezi pátým až sedmým rokem

V případě, že jste nekomunikovali v prvních letech, rozdíly v očekáváních se projeví právě mezi pátým až sedmým rokem soužití. A pátý až sedmý rok manželství je také obdobím, kdy se vztah rozpadá nejčastěji. Partneři si najdou nové partnery a pokud nezačnou některé věci dělat jinak, opět se dostanou do stejného stavu.

Ujasněte si, koho hledáte

Nikdo nejsme dokonalý. Tedy nejenom váš partner, ale i vy máte určité nedostatky. Nečekejte proto od partnera, že bude ve všem perfektní. Při jeho výběru je dobré vědět, koho hledáme a co je ta „mez“, kterou jsme schopni tolerovat. Například nechcete alkoholika, ale ani ne abstinenta, aby si s vámi dal večer sklenku vína. A to je věc, kterou už během seznamování poznáte.

Jiskra už od počátku

Pokud to mezi vámi jiskřilo už od prvního momentu, máte téměř vyhráno. V takovém vztahu lze totiž opět zažehnout jiskru už jenom z toho důvodu, že máte na co navázat. Jestli jste spolu vydrželi alespoň 3 roky ve společné domácnosti, tak věřte, že ať to nyní ve vztahu je jakkoliv těžké, určitě spolu dokážete dál šťastně žít. Vždy je lepší zkusit na vztahu pracovat, než to ihned vzdát.

Sylvie Samsonová se dvanáct let specializuje na práci s dětmi, posledních sedm let je ředitelkou partnerské a rodinné poradny SPOLU v Brně, kde díky unikátnímu systému mediačních technik spolu s neurolingvistickým programováním dosahuje skvělých výsledků v rodinné i párové terapii. Je také autorkou knihy SPOLU partnerský manuál a NAJDU TĚ seznamovací manuál. Se Sylvií připravujeme poradnu o tom, co vás trápí. Veškeré dotazy i starosti pište na redakce@lifee.cz

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články