PORADNA: Děti od sousedů mě obtěžují hlukem, rodiče to neřeší. Jak dát věci do pořádku, radí psychoterapeutka Samsonová

PORADNA: Děti od sousedů mě obtěžují hlukem, rodiče to neřeší. Jak dát věci do pořádku, radí psychoterapeutka Samsonová
Zdroj: Freepik

Sousedské vztahy jsou mnohdy velmi komplikované. Své by o tom mohla vyprávět i paní Nela, vedle jejíhož domku se nastěhovala mladá rodina. Původní nadšení vystřídalo těžké vystřízlivění. Nelu ruší děti sousedů a rodiče se k jejich usměrnění staví vlažně. Řešení zapeklité situace nabízí zkušená psycholožka Sylvie Samsonová.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 23. 03. 2021 12:00

V březnu vás zaujal příběh paní Nely, která má problém se sousedy. Jejich tři děti jsou na její vkus příliš hlučné a rodiče to odmítají řešit. Ba co hůř, Nela dokonce sousedku podezírá, že kluky nabádá, aby schválně dělali rámus. Dle jejího názoru jsou nevychovaní, hyperaktivní a rodiče je nezvládají. Jejich maminka zase tvrdí, že jsou to zkrátka děti a Nela je přecitlivělá.

Co radí psychoterapeutka Sylvie Samsonová?

Milá Nelo, sousedy si nevybíráme, a tak máme vždy dvě možnosti, buď s nimi budeme „bojovat“, nebo se naladíme. Já vím, že se to lehce řekne a hůře dělá, ale je to tak. Jak myslíte, že se situace bude vyvíjet, když budete dál reagovat stejně? Zlepší se situace? Já myslím, že moc ne, proto bych se držela jednoduchého hesla, co funguje, neměňte, a co nefunguje, tak změňte.

Pokud váš současný přístup nenese kýžené ovoce, tak je potřeba se zamyslet, jak to udělat jinak. Píšete, že když sousedka viděla, že jste venku, tak zavolala děti, obratem dodáváte, že to udělala naschvál, aby byly děti hlučnější. A co když je to naopak? Připusťme, že by Lenka zavolala děti domů právě proto, že jste jí minule vytkla, že vám hlučnost dětí vadí. Zabavit tři děti tak, aby byly potichu, je podle mě nemožné.

Co třeba zkusit Lence pomoci najít cestu, jak chlapce zabavit i tak, aby u toho nebylo tolik hluku? Určitě máte zkušenosti s výchovou, taky obrovský životní rozhled. Možná, že Lenka by byla ráda za nějakou radu či pomoc. Jsou to děti, teprve se učí, jaké jsou hranice a co je dobře, a co ne. Co byste mohla začít dělat jinak, aby se vaše vztahy narovnaly a zlepšily? Se svými znalostmi a zkušenostmi určitě najdete cestu, držím pěsti a přeji krásné dny.

Kdo je Sylvie Samsonová: Déle než dvanáct let se věnuje práci s dětmi, zejména těmi, které mají některou ze specifických poruch učení. Posledních osm let je navíc ředitelkou partnerské a rodinné poradny SPOLU v Brně, kde díky unikátnímu systému mediačních technik spolu s neurolingvistickým programováním dosahuje skvělých výsledků v rodinné i párové terapii. Je také autorkou knihy SPOLU partnerský manuál a NAJDU TĚ seznamovací manuál. Více na webu www.sylviesamsonova.cz a eshop.sylviesamsonova.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články