Radek (34): Matka mé dcery se nám chce vrátit do života. Já ale netoužím otevírat staré rány

Radek (34): Matka mé dcery se nám chce vrátit do života. Já ale netoužím otevírat staré rány
Zdroj: Freepik

Radek řeší velké dilema. Jeho bývalá partnerka projevila po šesti letech zájem vídat dceru, kterou krátce po narození opustila a nechala svému osudu. Radkovi se ta představa vůbec nelíbí, má ale právo rozhodovat o Sofiině životě?

Natálie Volfová
Natálie Volfová 24. 03. 2021 10:30

S expřítelkyní Věrou jsem se naposledy viděl před šesti lety. Bylo to u soudu, kde mi byla naše holčička Sofie (6) svěřena do výhradní péče. Byl jsem rád, že už s Věrou nebudeme muset nic řešit. Vyklubala se z ní nezodpovědná osoba a já nechci, aby moje dcera měla takový vzor.

Chladnokrevně opustila mě i naše dítě

Věra se začala chovat velmi divně hned po Sofiině narození. Často odcházela a neřekla kam. Trávila se svou dcerou čím dál méně času. Jednoho dne jsem se vrátil z práce a našel jsem Sofii doma samotnou. Věra prostě odešla a nechala čtyřměsíční dítě, aby se postaralo samo o sebe. A tím přetekl můj pohár trpělivosti. Když se Věra vrátila, dal jsem jí na vybranou: „Buď od nás odejdeš a já po tobě nikdy nic nebudu chtít, nebo tu zůstaneš a budeš se konečně chovat zodpovědně.“

Vybrala si tu první možnost. Podepsala všechny papíry a soud svěřil Sofii do mé výhradní péče. Od té doby jsem o Věře neslyšel. Nevím, kam šla, s kým žila, ani kde pracovala. Bylo jasné, že od nás chtěla mít pokoj. Nikdy se nás nesnažila kontaktovat. Ani jednou za šest let po mně nechtěla dceřinu fotku, ani jednou nenapsala, aby se zeptala, jak se Sofie má.

Naprosto se od nás odstřihla. Nejdřív jsem to těžko snášel. Bylo mi líto Sofie, že takto přišla o matku. Snažil jsem se jí to vším možným vynahradit a doufal jsem, že jí aspoň trochu pomohu vyrovnat se s matčinou absencí.

Tvrdí, že se změnila a chce dceru vídat

Proto jsem byl opravdu překvapený, když na mě jednoho dne čekala před prací známá tvář. Nevěřil jsem, že Věru ještě někdy uvidím, ale stalo se. Byla tam a přišla se mě zeptat, jestli může vídat Sofii. Prosila mě, že se změnila a svého tehdejšího rozhodnutí velmi lituje. Trvala na tom, že jako biologická matka má právo dceru navštěvovat.

Já si tím ale nejsem tak jistý. Nevěřím jí. Bojím se, že se nezměnila. A mám strach, jak by reagovala Sofie. Na Věru si přirozeně nevzpomíná a já nechci otevírat staré rány. Nejlepší by bylo, kdyby to zůstalo jako dosud. Já se budu starat o Sofii a Věra v našich životech figurovat nebude. Mám ale právo rozhodnout za dceru? Co když se jednou dozví, že jsem Věře neumožnil obnovit jejich vztah?

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište nredakce@lifee.cz.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články