Antonie (36): Myslela jsem, že návrat do práce bude snadný. To bych ale nesměla mít děti

Antonie (36): Myslela jsem, že návrat do práce bude snadný. To bych ale nesměla mít děti
Zdroj: Freepik

Antonie strávila šest let na mateřské dovolené. Když se konečně chtěla vrátit do práce, zjistila, že to nebude tak jednoduché, jak si představovala.

Natálie Volfová
Natálie Volfová 15. 03. 2021 13:00

Během šesti let jsme si s manželem pořídili dvě děti – Markétu (6) a Matyáše (3). Těhotenství na sebe navazovala, takže jsem s nimi zůstala celou dobu doma.

V bývalé práci jsem dala výpověď

Bylo to perné období, během kterého jsem se točila jen okolo dětí a domácnosti. Opravdu nechápu, proč se tomu říká mateřská dovolená. Měl by se pro to vymyslet jiný termín. Po šesti letech strávených s dětmi jsem si opravdu přála vrátit se do práce. Děti začaly chodit do školky a já jsem se tak mohla věnovat profesnímu růstu.

Na začátku jsem byla hodně naivní, co se hledání práce týkalo. Myslela jsem si, že se vrátím na pozici PR manažerky, kterou jsem zastávala, než jsem otěhotněla. V mojí bývalé práci mi to ale zatrhli. Musela bych o hodně snížit svoje nároky. To se mi nechtělo a myslela jsem si, že u jiné firmy budu mít víc štěstí.

Nikde mě nechtěli

A tak mi začal kolotoč pohovorů. Rozesílala jsem životopisy a chodila na pohovory, myslela jsem si, že přece nebude takový problém najít jinou práci. Opak byl pravdou. Všude mě odmítali. Nechápala jsem, co jim na mně vadí.  V té době jsem si přála, abych ve své bývalé práci výpověď nedávala a vzala za vděk místem, které mi nabízeli.

Domů jsem chodila čím dál skleslejší, nemohla jsem to pochopit. „Proč mě nikde nechtějí?“ stěžovala jsem si všem okolo. Až mi jedna kamarádka otevřela oči.

Kamarádka mi otevřela oči

„Byla jsi až moc dlouho na mateřské, proto nejsi pro firmy zajímavá,“ řekla mi otevřeně. Podle ní nemám šanci najít práci, kde bych pokračovala na stejné pozici, kde jsem před dětmi skončila. Musím začít od znovu a postupně se vypracovat. Řekla mi, že firmy dávají přednost lidem, kteří neměli v kariéře tak dlouhou pauzu.

Když se zpětně ohlédnu za obdobím, které jsem strávila staráním se o rodinu, nelituji toho. Přesto si ale myslím, že by firmy měly nabírat víc žen po mateřských dovolených. Měly by jim dát šanci se rozvíjet, a ne je nechat v nekonečné spirále pohovorů a hledání práce.

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články