Jana (28): Kvůli stresu jsem zhubla patnáct kilo. Rodiče mě posílají na léčení, já ale nemám kdy

Jana (28): Kvůli stresu jsem zhubla patnáct kilo. Rodiče mě posílají na léčení, já ale nemám kdy
Zdroj: Unsplash.com

Spousta žen se ve stresu přejídá, a pak bojuje s kily navíc. Jana má opačný problém. Vinou psychické zátěže v práci i domácnosti přestala jíst a její váha klesla na alarmující hodnotu. Její nejbližší o ni začínají mít vážnou starost.

Natálie Volfová
Natálie Volfová 25. 02. 2021 11:30

Odmalička bylo mně i mým rodičům jasné, že nikdy nebudu vysoká. Maminka měří něco málo přes 150 centimetrů a táta také příliš nevyrostl. Moje výška se tak zastavila na 153 centimetrech.

Nikdy jsem s váhou problémy neměla

Už od dětství jsem věděla, že si budu muset dávat pozor na váhu. Nikdy jsem s ní ale problémy neměla. Od puberty jsem vážila okolo 55 kilogramů a žádné velké výkyvy nemívala. Naučila jsem se zdravě jíst a pravidelně cvičit, což mi pomáhá cítit se dobře.

V posledních měsících se ale všechno změnilo. Zhubla jsem tolik, že mi lidé začali říkat, ať už přestanu s dietou, že jsem tak hubená, až to není hezké. To mě donutilo zamyslet se, co je s mým tělem v nepořádku a proč jsem tak radikálně ubyla na váze. Během půl roku jsem se totiž ze své běžné hodnoty dostala na šílených 40 kilo.

Zjistila jsem, že jím jen jedno jablko denně

Drastický úbytek na váze měl zřejmou příčinu. Během pouhého roku se mi život obrátil naruby jak v profesním, tak soukromém životě. Nastoupila jsem například do nové práce, která mě neskutečně baví a naplňuje. Bohužel s ním přišel i velký stres, na který jsem nebyla zvyklá. Ranní vstávání i časté přesčasy strávené v kanceláři mě naprosto vyčerpávají.

Jsem stále v jednom kole. To má stoprocentně dopad i na moje zdraví. Jednoho dne jsem se proto zaměřila na své stravovací návyky během pracovního dne. Co jsem zjistila, mě opravdu vyděsilo. Většinou za celý den nesním víc než jedno jablko.

Navíc moje dcera začala chodit do školky, což byla také velká změna, na niž jsme si museli zvyknout. Přítel mi pomáhá, jak může, ale některé domácí práce stále zůstávají na mně. Mezi ně patří i vaření. A právě během něho jsem si uvědomila, že jídlo sice připravím, ale pak si ho s rodinou již nedám. Prostě na něj nemám chuť.

Rodina se o mě začíná bát

Můj stav se stále zhoršuje a už si toho všímá i mé okolí. Často slýchám narážky na svoji nízkou váhu. Většina známých si myslí, že držím nějakou drastickou dietu. Jiné vysvětlení si nepřipouštějí.

Jen moje rodina ví, jak to se mnou ve skutečnosti je. Rodiče mě nutí jít na léčení. Myslí si, a to oprávněně, že když se zlepším psychicky, zlepší se i moje váha. Často se ptají, jestli mám v úmyslu se vyhladovět k smrti. To samozřejmě nemám, na léčení bych určitě měla jít. Jen nevím kdy. Dcera s partnerem se beze mě neobejdou. Nemůžu je nechat na měsíc a půl ve štychu.

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Aleš Cibulka chystá se svým partnerem Michalem Jagelkou stříbrnou svatbu: Být gayem v devadesátkách nebylo vůbec snadné

Aleš Cibulka chystá se svým partnerem Michalem Jagelkou stříbrnou svatbu: Být gayem v devadesátkách nebylo vůbec snadné

Související články

Další články