Petra (46): Dlouhá léta jsem trpěla na ekzém. Až životní rozhodnutí mě ho zbavilo

Petra (46): Dlouhá léta jsem trpěla na ekzém. Až životní rozhodnutí mě ho zbavilo
Zdroj: Pixabay.com

Petra začala téměř ze dne na den trpět atopickým ekzémem. Roky nechápala, z čeho se jí jen tak udělal. Zkoušela různé mastičky, ale nic nepomáhalo. V životě by ji nenapadlo, že její trable souvisejí s nefungujícím manželstvím, ve kterém žila.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 04. 03. 2021 08:30

První ložiska vyschlé kůže jsem na sobě zpozorovala v šestnácti letech. Štvaly mě hlavně kvůli tomu, že jsem se v té době seznámila se svým budoucím manželem Jirkou.

Po sedmi letech vztahu se vyrážka zhoršila

Byla jsem do něj po uši zamilovaná a styděla jsem se za svoje dermatologické problémy. Když začínáte nový vztah, chcete být pro druhého naprosto dokonalá. Navštívila jsem proto lékařku a dostala jsem nějakou mastičku s tím, že to za pár týdnů zmizí.

S Jirkou bylo všechno zalité sluncem. Čím častěji jsme se vídali, tím jasnější bylo, kam se náš vztah ubírá. Začali jsme spolu po čase bydlet. A já jsem si pomalu zvykla na to, že mám jistou vyrážku, která se objevila téměř ze dne na den.

Po sedmi letech našeho vztahu se ale vyrážka zhoršila. Skoro jsem si říkala, jestli ho nespouští nějaké jídlo. Po dohodě s lékařkou jsem si nechala udělat testy na lepek a laktózu. Tam problém nebyl. Sama doktorka tápala, co mi vlastně vadí. Prohlásila, že je to atopický ekzém, kterým trpí kdekdo.

Brečela jsem bolestí kvůli ekzému

Po porodu malého Jonáše se mi problémy s kůží znovu rozjely naplno. Společně s tím šla do kopru i situace doma. Jirka už nebyl tak pozorný a vlídný jako kdysi. Hádky u nás byly na denním pořádku. Já trčela doma s dítětem a on nás živil jako taxikář. Přes noc byl pryč a přes den chtěl spát. Moc času jsme tedy jako rodina netrávili.

Postupně jsme se odcizovali. Na Jonáše jsem byla sama. Jirku viděl jen o víkendech, ale žádný vztah mezi nimi nevznikl. Jirka k němu byl chladný a skoro se zdálo, že ho nemá rád. Já jsem se v té době drbala snad po celém těle. Mastičky nepomáhaly, ani zvýšená dávka kortikoidů. Byla jsem celkově na zhroucení.

V době, kdy jsem zjistila, že mě Jirka podvádí, jsem měla ekzematická ložiska skoro krvavá. Zhroutil se mi svět. Jonášovi bylo sedm let. Jirka mi přestal dávat peníze na domácnost, byl věčně v tahu a já jsem brečela bolestí kvůli ekzému. Myslela jsem, že se zblázním. Neměla jsem žádný plán, jak z toho bludného kruhu ven.

Po rozvodu mé kožní problémy zmizely

Chtěla jsem jen uživit syna. Zjevně se nade mnou někdo smiloval, protože mi jednoho dne zavolala známá s velmi lákavou pracovní nabídkou. Ta slibovala, že zvládnu utáhnout domácnost i sama. Okamžitě jsem nastoupila, abych se hnula z místa. Po zkušební době jsem se rozhodla, že situaci doma už nebudu tolerovat a požádala jsem o rozvod.

Jirka se mi roky vysmíval, že na to nemám sílu. Když mu na stole přistály rozvodové papíry, nestačil se divit. Snažil se to celé zkomplikovat. Ustála jsem to. V tu dobu se mi udělaly z ekzému puchýře. Byla to neskutečná bolest. Když nás rozvedli, něco se změnilo.

Spadl mi obrovský balvan ze srdce, ale hlavně se mi postupně začala hojit kůže. Do dvou měsíců od rozvodu by nikdo nepoznal, že jsem měla ekzém. Dnes je to skoro deset let a ekzém se mi už nevrátil. Věřím, že ho vyvolával právě Jirka. Potažmo nervy, které jsem z něj měla. Rozvodem jsem získala víc, než jsem si myslela.

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články