Romana (29): Manžel nechce, abych se po mateřské vrátila do práce, mě ale život ženy v domácnosti nevyhovuje

Romana (29): Manžel nechce, abych se po mateřské vrátila do práce, mě ale život ženy v domácnosti nevyhovuje
Zdroj: Pixabay.com

Romana se ihned po dokončení vysoké školy provdala a krátce na to šla na mateřskou dovolenou. Dnes má tříletou dceru Dominiku a ráda by se vrátila do zaměstnání. Její manžel má ale jinou představu, protože by byl nejraději, když by se Romana starala pouze o rodinu a domácnost a na kariéru vůbec nepomýšlela. Má se s tím Romana smířit?

Kateřina Niekurzáková
Kateřina Niekurzáková 16. 05. 2020 11:00

Svého budoucího manžela Filipa (29) jsem potkala na vysoké škole, kde jsme oba studovali. Po celé studium jsme spolu chodili a v posledním ročníku jsme se rozhodli, že se hned po promoci vezmeme, tak se také stalo. Já jsem začala pracovat v jedné menší firmě, ale ani ne do roka jsem otěhotněla a odešla na mateřskou dovolenou. Dnes jsou naší dceři Dominice tři roky a já bych se ráda vrátila do zaměstnání.

Všechno bylo ideální

Během mateřské dovolené jsme to měli s manželem rozdělené tak, že já se starám o dítě a domácnost a on vydělává peníze. Filip si dokázal najít slušně placenou práci, takže zabezpečil dceru i mě. Já jsem mu na oplátku poskytovala jistý servis v podobě teplých večeří a různých moučníků, které miluje. Tento život nám tři roky vyhovoval.

Manžel nechápe, že moje mateřská dovolená už vypršela

Loni mi ale měla mateřská dovolená skončit a já jsem manželovi oznámila, že se hodlám vrátit do práce. Jeho reakce mě velmi překvapila, když mi řekl, že jsem se snad zbláznila. Nechápala jsem, co ho na tom tak udivuje, protože já jsem svůj pobyt doma s dcerou brala jako dočasný. Jala jsem se mu vysvětlovat, že nehodlám po zbytek života jen sedět doma a chci dát dceru do školky, kde bude trávit čas se svými vrstevníky a bude to pro ni skvělá příprava na školní docházku.

Moje argumenty vůbec neposlouchal

Filip byl ale proti a mluvil o školce jako o nějakém týrání dítěte. Nijak nepomohl ani fakt, že jsem se navíc domluvila se svou babičkou, která je ve svém věku velmi aktivní a slíbila mi, že bude dceru vyzvedávat už po obědě. Já budu pracovat jen na zkrácený úvazek, proto budu mít času na rodinu pořád dost. Filip pořád argumentoval tím, že máme peněz dostatek, takže je můj návrat do zaměstnání zbytečný. Já jsem mu ale na rovinu řekla, že nechci být ženou v domácnosti.

Doma nebylo k vydržení

Když Filip poznal, že moje rozhodnutí nezmění, byl opravdu naštvaný a pořád se snažil moji novou práci nějak shodit nebo očernit. Po mém nástupu mi pro změnu začal neustále připomínat, na co všechno jsem měla během svého pobytu doma čas a co všechno se změnilo k horšímu. Jeho řeči už mě vážně vytáčejí a toužím po klidu, přesto vím, že ve své práci výpověď dát nechci.

 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články