Manželství, anebo „psí knížka“? Dilema moderní doby

Manželství, anebo „psí knížka“? Dilema moderní doby
Zdroj: Freepik.com

V současnosti je běžné žít dlouhodobě s partnerem ve společné domácnosti, dokonce mít společné děti, a nebýt přitom ve svazku manželském. Lidé žijící tzv. na hromádce nebudí pohoršení tak, jak by tomu bylo dříve. Přesto není manželství pouze přežitkem dob minulých. Oproti minulosti nám naopak dává mnoho volnosti, už jenom ve volbě, koho si vzít. To vždy rozhodně nebyla samozřejmost.

Radka Křivánková
Radka Křivánková 13. 05. 2020 12:00

Lidé touží po sdílení a intimitě. Ve vztahu hledají oporu. Přestože bezpečí a jistotu nabízí do určité míry i nemanželský vztah, v manželství jsou přece jenom vyšší. Ač si to třeba nepřiznáme, i v moderní době nám má manželství co nabídnout. Má své výhody, ale také pochopitelně i nevýhody...

Jaké jsou výhody a nevýhody manželství?

Naděžda Špatenková ve své publikaci Jak řeší rodinné krize moderní žena nabádá k zamyšlení nad výhodami a nevýhodami manželství. Upozorňuje také na to, že manželé mají práva a povinnosti dané zákonem. Dle zákona o rodině jsou povinni spolu žít, pomáhat si, být si věrni nebo vzájemně respektovat svoji důstojnost. Nevyplatí se ctít tyto zákonné povinnosti? Vztahu by jejich ctění mohlo jedině prospět. Potíž může být v tom, že jde o povinnost. I ve vztahu se cení svobodná vůle k rozhodování, určitá nezávislost a volnost.

Jistota nebo volnost?

Povinnost, anebo láska? Jistota, anebo nezávislost a volnost? Těmto dilematům se v souvislosti se vztahy nelze vyhnout, ale harmonické vztahy a šťastná manželství dokazují, že i tyto překážky je možné překonat. Významným faktorem je přitom snaha a vůle obou partnerů něco pro společný vztah dělat. V manželství je tato vůle a snaha vyšší.

Žádným mezilidským vztahům se nevyhýbají krize, ale právě v manželství je z obou stran větší tlak k jejich řešení. Také stereotyp, který se časem vkrádá do každého vztahu, se dá přelstít. Opět k tomu bude potřeba angažovanost obou partnerů, proto má paradoxně navrch opět manželství.

Praktické přínosy manželství

Manželství je stále instituce bezpečí. Je srozumitelné a v současném složitém světě je tak něčím, co ulehčuje život. Slouží také jako pojistka pro krizové události, chrání partnera a děti prostřednictvím nároku na dědictví nebo vypořádání společného majetku. Jsou tu také úlevy na daních nebo společné příjmení manželů a dětí. I to je prakticky výhodné. Z dat Českého statistického úřadu však vyplývá, že většina z nás výhody manželství nedoceňuje. Ročně se rodí více dětí mimo manželský svazek než v manželství.

Špatenková, Naděžda: Jak řeší rodinné krize moderní žena. Praha: Grada, 2006.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články